Page 35 - Magazín JIP Potraviny
P. 35
Linecké
cukroví
Linecké cukroví
Suroviny:
420 g hladké mouky, 140 g moučkového cukru, 2 vanilkové cukry,
280 g másla, 4 žloutky, 1 lžička citronové kůry,
rybízová marmeláda
Postup:
Smíchejte prosátou mouku, moučkový i vanilkový cukr, přidejte
změklé máslo, žloutky a nastrouhanou citronovou kůru a vypracujte
hladké těsto. To zabalte do potravinářské fólie a alespoň na hodinu
odložte do ledničky. Poté vyjměte těsto z lednice, rozválejte na plát
silný zhruba 3 mm a vykrajovátkem vykrajujte požadované tvary
(kolečka, kytičky...). Cukroví pečte asi 8 minut na 180 °C, nechte ho
vychladnout a hotové slepte marmeládou.
Vosí hnízda
Suroviny:
Vosí 200 g rozdrcených piškotů, 160 g másla, 2 lžíce kakaa, lžíce rumu,
1 balení celých kulatých piškotů
hnízda Náplň: 50 g moučkového cukru, 100 g změklého másla,
2 lžíce rumu
Postup:
Rozdrcené piškoty, máslo, kakao a rum smíchejte v míse, vypracuj-
te vláčné těsto a dejte do lednice odpočinout. Suroviny na náplň
smíchejte tak, aby vznikla hladká hmota. Malé kousky těsta vtlačujte
do moučkovým cukrem vysypaných formiček na vosí hnízda. Kon-
cem vařečky udělejte do těsta důlek, který vyplňte připravenou ná-
plní. Spodek hnízda přiklopte piškotem, vyklopte z formičky a dejte
ztuhnout do ledničky.
35
MAGAZÍN PODZIM/ZIMA 2020