Page 36 - Magazín JIP Potraviny
P. 36
Vanilkové
rohlíčky
Vanilkové rohlíčky
Suroviny:
330 g hladké mouky, 160 g mletých vlašských ořechů,
250 g změklého másla, 80 g moučkového cukru, 2 žloutky,
moučkový a vanilkový cukr na obalení
Postup:
Všechny suroviny smíchejte a vypracujte hladké těsto, které nechte
v lednici odpočinout. Z těsta pak vyválejte několik válečků, z nich
ukrajujte malé kousky a tvarujte je do rohlíčků.
Ty vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte dorůžova
asi 8 minut na 180 °C. Po vytažení z trouby rohlíčky hned obalte ve
směsi moučkového a vanilkového cukru.
Skořicové
hvězdičky
Skořicové hvězdičky
Suroviny:
250 g mletých mandlí, 200 g moučkového cukru, 2 vaječné bílky,
2 lžíce mleté skořice, lžíce mletého zázvoru, lžíce citronové šťávy
Postup:
Z bílků vyšlehejte sníh, přidejte citronovou šťávu a pomalu přidávej-
te moučkový cukr, dokud nevznikne hladká směs. Zhruba čtvrtinu
směsi si dejte stranou jako polevu. Do zbytku přidejte mandle, skoři-
ci, zázvor a trochu citronové šťávy a vypracujte těsto. Z něj vyválejte
zhruba 5 mm silný plát a vykrajujte hvězdy. Ty umístěte na plech vy-
ložený pečicím papírem a vršek každé hvězdy pokryjte připravenou
polevou. Pečte v troubě vyhřáté na 150 °C asi 12–15 minut.
36 MAGAZÍN PODZIM/ZIMA 2020