Page 31 - JIP Magazín Jaro 2020
P. 31

Salát Caesar

        Suroviny:
        1 římský salát, 150 g parmazánu v celku, 1/2 bílé bagety
        z předešlého dne
        Na zálivku: 2 čerstvé žloutky, střik estragonového vinného
        octa, 1 lžička dijonské hořčice, 1/2–1 lžička krupicového
        cukru, sůl a čerstvě mletý černý pepř, 100 ml panenského
        olivového oleje, 1 menší stroužek česneku, najemno nasekaný,
        4 sardelové řezy, najemno nasekané

        Postup:
        Nejdřív si připravte krutony. Z den starého pečiva okrájejte kůr-                       Salát
        ku a nakrájejte ho na stejně velké kostky o stranách 1,5 – 2 cm.                        Caesar
        Menší množství pečiva opečte nasucho v nepřilnavé pánvi, větší
        na plechu v troubě. Hezky ze všech stran, rovnoměrně a dokřu-
        pava. Zálivku umíchejte v salátové míse. Vyklepněte do ní žloutky
        a prošlehejte je s octem, cukrem, špetkou soli, pepřem a hořčicí.
        Do žloutkové směsi postupně za stálého míchání přilévejte olej
        a šlehejte, dokud nevytvoříte směs připomínající majonézu.
        Vmíchejte nasekaný česnek a sardelky. Zálivku ochutnejte s lis-
        tem salátu a případně dochuťte. Přikryjte fólií a dejte vychladit.
        Listy  salátu  důkladně  opláchněte  pod  proudem  studené  vody,
        otřepte je a nechte v cedníku pořádně okapat nebo je dejte do od-
        středivky. Listy salátu na širším konci podélně nařízněte a nakrá-
        jejte napříč, na proužky o velikosti jednoho sousta. Salát vsypte
        do mísy se zálivkou a promíchejte dvěma velkými lžícemi, aby se
        každý kousek salátu obalil zálivkou. Parmazán nastrouhejte na
        hobliny a asi dvě třetiny z nich vmíchejte do salátu, nejlépe při
        jeho promíchávání se zálivkou. Potom salát rozdělte na talíře, po-
        sypte krutony (opravdu až nakonec, aby nezvlhly a zůstaly krásně    TIP! Parmigiano Reggiano
        křupavé), ozdobte hoblinkami zbylého parmazánu a podávejte.                  originál z Itálie







                                                                              Salát s cuketovými nudlemi

                                                                              Suroviny:
                                                                              1 mladá zelená cuketa
                                                                              ½ okurky
                Salát s cuketovými                                            8 cherry rajčátek
                nudlemi                                                       ½ avokáda
                                                                              1 lžíce dýňových semínek
                                                                              1 lžíce slunečnicových semínek
                                                                              citronová šťáva
                                                                              sůl a pepř

                                                                              Postup:
                                                                              Cuketu omyjeme a nakrájíme na nudličky (je
                                                                              možné použít spiralizér, běžnou škrabku na
                                                                              brambory nebo krájet ručně nožem). Rajčátka
                                                                              přepůlíme, okurku a avokádo nakájíme na dro-
                                                                              bné kostičky.
                                                                              Podle chuti osolíme a opepříme, zakápneme cit-
                                                                              ronovou šťávou, posypeme semínky, důkladně
                                                                              promícháme a můžeme podávat.













                                                                                                                31
   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36