Page 31 - JIP Magazín Jaro 2020
P. 31
Salát Caesar
Suroviny:
1 římský salát, 150 g parmazánu v celku, 1/2 bílé bagety
z předešlého dne
Na zálivku: 2 čerstvé žloutky, střik estragonového vinného
octa, 1 lžička dijonské hořčice, 1/2–1 lžička krupicového
cukru, sůl a čerstvě mletý černý pepř, 100 ml panenského
olivového oleje, 1 menší stroužek česneku, najemno nasekaný,
4 sardelové řezy, najemno nasekané
Postup:
Nejdřív si připravte krutony. Z den starého pečiva okrájejte kůr- Salát
ku a nakrájejte ho na stejně velké kostky o stranách 1,5 – 2 cm. Caesar
Menší množství pečiva opečte nasucho v nepřilnavé pánvi, větší
na plechu v troubě. Hezky ze všech stran, rovnoměrně a dokřu-
pava. Zálivku umíchejte v salátové míse. Vyklepněte do ní žloutky
a prošlehejte je s octem, cukrem, špetkou soli, pepřem a hořčicí.
Do žloutkové směsi postupně za stálého míchání přilévejte olej
a šlehejte, dokud nevytvoříte směs připomínající majonézu.
Vmíchejte nasekaný česnek a sardelky. Zálivku ochutnejte s lis-
tem salátu a případně dochuťte. Přikryjte fólií a dejte vychladit.
Listy salátu důkladně opláchněte pod proudem studené vody,
otřepte je a nechte v cedníku pořádně okapat nebo je dejte do od-
středivky. Listy salátu na širším konci podélně nařízněte a nakrá-
jejte napříč, na proužky o velikosti jednoho sousta. Salát vsypte
do mísy se zálivkou a promíchejte dvěma velkými lžícemi, aby se
každý kousek salátu obalil zálivkou. Parmazán nastrouhejte na
hobliny a asi dvě třetiny z nich vmíchejte do salátu, nejlépe při
jeho promíchávání se zálivkou. Potom salát rozdělte na talíře, po-
sypte krutony (opravdu až nakonec, aby nezvlhly a zůstaly krásně TIP! Parmigiano Reggiano
křupavé), ozdobte hoblinkami zbylého parmazánu a podávejte. originál z Itálie
Salát s cuketovými nudlemi
Suroviny:
1 mladá zelená cuketa
½ okurky
Salát s cuketovými 8 cherry rajčátek
nudlemi ½ avokáda
1 lžíce dýňových semínek
1 lžíce slunečnicových semínek
citronová šťáva
sůl a pepř
Postup:
Cuketu omyjeme a nakrájíme na nudličky (je
možné použít spiralizér, běžnou škrabku na
brambory nebo krájet ručně nožem). Rajčátka
přepůlíme, okurku a avokádo nakájíme na dro-
bné kostičky.
Podle chuti osolíme a opepříme, zakápneme cit-
ronovou šťávou, posypeme semínky, důkladně
promícháme a můžeme podávat.
31