Page 35 - JIP Magazín Jaro 2020
P. 35
Red Snapper alias chňapal, John Dory alias pilobřich... Chlazené, mražené i živé
Hvězdy nového akčního filmu? Kdepak. To jsou jen jedny
z mnoha druhů ryb, které nabízíme v našich prodejnách Právě mezi chlazenými rybami lze vybírat z desítek více či méně
a velkoobchodech JIP. Ačkoli – pro nás ryby hvězdy jsou známých druhů, mezi nimiž můžete najít jak ryby volně lovené, tak z ry-
a podle toho se k nim také chováme. bích farem. „U farmovaných ryb je výhodou jejich dostupnost po celý
rok, u volně lovených je třeba myslet na sezónnost jednotlivých druhů,”
Že jsou ryby prospěšné pro zdraví a měli bychom je zařazovat do jídel- podotýká Markéta s tím, že kromě sezóny ovlivňuje dostupnost volně
níčku co nejčastěji, je starý známý fakt, který jsme všichni slyšeli a četli lovených ryb také počasí. Zajímavostí je, že některé druhy mořských ryb
nesčetněkrát. Až někdy zdravotní přínosy konzumace ryb tak trochu není možné dovézt do našich končin v čerstvém stavu. „Pro určité dru-
zastiňují tu druhou stránku věci – že ryby nám nabízí především nes- hy musí lodě odplout daleko od pobřeží. Aby se vrátily s dostatečným
kutečně rozmanité chutě, nevyčerpatelnou zásobu způsobů zpracování množstvím úlovků a stále se uchovala jejich kvalita, jsou tyto ryby hlu-
a dokážou nám otevřít svět velkých gastronomických zážitků. To víme boce zmrazeny přímo na lodi. Zákazník je pak může koupit v mraženém,
i my v JIPu, proto u nás najdete desítky druhů mořských a sladkovod- případně defrostovaném stavu. Vždy ale musí být viditelně označeno, že
ních ryb i plodů moře, o které pečujeme tak, aby se k zákazníkovi dosta- se jedná právě o takový produkt,” popisuje specialistka.
ly jako právě vytažené z vody.
Na vybraných prodejnách JIP můžete kromě chlazených ryb narazit na
vivária, tedy nádrže s živými humry a kraby. A co bychom byli, kdybyste
„Další kontrola ryb pak probíhá každý den při u nás nenašli také kádě s rybami od českých rybářů. Klasikou jsou kapři
následném skladování, přípravě i expedici, a pstruzi, podle aktuální sezóny a dostupnosti u nás plavou ale i štiky,
líni, candáti, sumci, amuři nebo tolstolobici. Ti, kteří zrovna nemají
a to vždy proškolenými pracovníky,” vysvětluje čas na přípravu, ale přesto by si rybí maso rádi dali, mohou sáhnout po
proces kontroly kvality Markéta Hermanová, velkém výběru uzených ryb. A ten, kdo rád trochu exotiky, zajásá mezi
nabídkou mušlí, krevet, ústřic, chobotnic a mnoho dalšího.
naše specialistka na nákup ryb.
Tak co, přepadla vás chuť?
Cesta z vody až na pult
Péče o sortiment ryb ve společnosti JIP začíná už u našich dodavatelů.
Předtím, než je od nich vůbec převezmeme, pečlivě kontrolujeme je-
jich kvalitu. Na tu dohlížíme znovu při přejímce ryb na našem skladu,
kde máme přímo pro tyto účely zřízenou rybárnu, která je pod stálým
veterinárním dozorem. „Další kontrola ryb pak probíhá každý den při
následném skladování, přípravě i expedici, a to vždy proškolenými pra-
covníky,” vysvětluje proces kontroly kvality Markéta Hermanová, naše
specialistka na nákup ryb, která také dodává, že každodenně se pak ryby
kontrolují i na prodejnách. Tam jsou chlazené plody moří a rybníků
nabízeny na ledových lůžkách, kde už jen čekají, až si je zákazník vy-
hlédne. A aby zakoupenou rybu donesl ve skvělém stavu, zabalíme ji do
termo balení, do kterého je možné přidat led.
35