Page 29 - JIP Magazín Jaro 2020
P. 29

Zdravé těstoviny

                                                        Zdravé              Suroviny:
                                                        těstoviny           400  g  těstovin,  sůl  a pepř,  200  g  lusků  cukrového
                                                                            hrášku, nakrájených po délce, 1 lžíce panenského
                                                                            olivového oleje, 2 stroužky česneku, nakrájené na-
                                                                            drobno, menší brokolice, 2 lžíce najemno nastrou-
                                                                            haného parmazánu + hobliny k podávání, 2 kelímky
                                                                            tučné zakysané smetany
                                                                            Postup:
                                                                            Těstoviny vařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na
                                                                            obalu, aby byly al dente. Přidejte růžičky brokolice. Na
                                                                            poslední minutu přidejte cukrový hrášek.
                                                                            Sceďte a uchovejte asi 120 ml vody z vaření. Těstoviny
                                                                            a zeleninu vraťte do hrnce. Mezitím rozehřejte na pánvi
                                                                            na středním ohni olej. Poté obsah hrnce vmíchejte do
                                                                            pokrájeného česneku. Vmíchejte strouhaný parmazán.
                                                                            Přidejte zakysanou smetanu a promíchejte, podle po-
                                                                            třeby nařeďte vodou z vaření těstovin.
                                                                            TIP! Italské těstoviny DELVERDE



        Salát se zeleným hráškem
        a špenátem

        Suroviny:
        150 g mladých salátových lístků
        150 g hrášku
        1 okurka
        1 svazek čerstvé pažitky
        žlutá paprika
        4 lžíce oleje
        2 lžíce citronové šťávy
        sůl a čerstvě mletý pepř

        Postup:
        Papriku a okurku omyjte a nakrájejte na tenké
        plátky, pažitku nasekejte nadrobno. Do mísy                                         Salát s hráškem
        dejte omyté salátové lístky, přidejte opláchnutý
        hrášek, okurku, papriku a nasekanou pažitku.                                        a špenátem
        Olivový olej smíchejte s citronovou šťávou
        a přilijte k salátu.
        Osolte, opepřete a promíchejte.



                                             TIP! Extra
                                             jemné vločky                   Slaná ovesná kaše
                                                                            Suroviny:
                                                                            600 ml vody, 2 hrnky vloček, sůl a pepř, sýr, mix
                                                                            salátových listů, avokádo, vejce vařené natvrdo,
                                                                            ředkvičky, olivový olej, citronová šťáva
                      Ovesná kaše                                           Postup:
                      s vejcem                                              Do hrnce vlijeme vodu, osolíme ji a přivedeme k varu.
                                                                            Když už se nám voda vaří, vsypeme do hrnce s vodou
                                                                            ovesné vločky a mícháme, dokud nám ovesná kaše
                                                                            nezhoustne. Pak ji opepříme a osolíme. Nastrouháme
                                                                            sýr a vmícháme ho taktéž do ovesné kaše, tím zajistíme,
                                                                            že bude kaše hezky krémová. Mezitím si necháme na
                                                                            pánvi rozehřát olivový olej. Na rozpálenou pánev pak
                                                                            přidáme na drobno nasekanou cibuli, necháme oresto-
                                                                            vat do zlatova. Přidáme česnek, osolíme a opepříme.
                                                                            Kaši dáme na talíř a ozdobíme jí salátem, pokrájeným
                                                                            avokádem, vejcem a ředkvičkami.
                                                                            Před podáváním osolíme, opepříme a zakápneme cit-
                                                                            ronovou šťávou a olivovým olejem.
                                                                                                                29
   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34