Page 15 - JIP katalog ryby 2024
P. 15
1. 2. 3. 4.
5. 6. 7. 8.
9. 10. 11. 12.
Příprava lososa na sushi
Už při výběru lososa dbejte na to, abyste kupovali opravdu čerst-
vou rybu. Losos by měl být lesklý, nikoli matný, pozor dávejte i na
jeho barvu a nezapomeňte si k rybě také přivonět.
13. 14.
Pokud jste zakoupili celý filet, nejprve je potřeba jej stáhnout
z kůže. Na užším konci filet nakrojte (1), kůži si přidržte a jed-
noduše hřbetem ruky oddělte maso od kůže (2, 3).
Zkontrolujte, zda v mase nejsou kostičky, a případně je vytáhněte.
Chrupavkovitou část, odkud se vytahují kostičky, seřízněte (4).
Lososa pak nakrájejte na délku řasy, ze které budete sushi tvořit
(5), a rozřízněte napůl (6, 7). Z masa seřízněte část s podkožním
tukem, aby bylo maso krásně čisté (8, 9, 10, 11). *
Takto připravené maso můžete začít krájet na jednotlivé dru-
15. 16. hy sushi. Na maki použijte břišní část masa a nakrájejte jej na
hranolky (12, 13, 14). Na nigiri se používá hřbetní část masa,
která je vizuálně zajímavější. Kvalitním ostrým nožem lehce
zešikma nakrájejte maso na plátky (15). S takto připraveným
lososem (16) už bude výroba sushi hračka.
* Rada šéfkuchaře
Odkrojené kousky lososa nemusíte vyhazovat, ale můžeme Po celou dobu přípravy nezapomínejte na to, že je potřeba
je nahrubo nasekat, přidat wasabi, sójovou omáčku Kik- důsledně dodržovat hygienu a pracovní prostor, nástroje i ruce
koman, japonskou majonézu a směsí naplnit rolku. udržovat čisté.
15