Page 42 - JIP katalog maso 2024
P. 42
ZADNÍ KONČETINA
KOLENO ZADNÍ
Vepřová kolena jsou tvořena ze svalů, šlach, vaziva a kůže
s velkým obsahem kolagenu se značným podílem kosti. Jsou
velmi oblíbené na pečení, uzení a zejména grilování.
PŘEDNÍ KONČETINA
KOLENO PŘEDNÍ
Přední koleno je menší a libovější než koleno zadní. Je vhodné pře-
devším na vaření, kdy z něj připravíte například skvělý ovar nebo
guláš. Využívá se také do sulcu, tlačenky nebo na moravské vrabce.
49652072 Vepřové koleno zadní cca 3 kg 3 kg OA
49652071 Vepřové koleno přední cca 3 kg 3 kg OA
49652051 Vepřové koleno BK a kůže cca 3 kg 3 kg VAK
Pečené vepřové
koleno na medu
1 ks vepřové koleno, 1 ks střední cibule, 2-3 stroužky
česnek, 250 ml černé pivo, 2 lžíce med, 1 lžíce
grilovacího koření bez soli, 1 lžíce dijónská hořčice,
sůl, pepř, slunečnicový olej
Marinádu připravte v tlustostěnné pánvi či v hrnci.
Na oleji osmažte najemno nakrájenou cibulku. Jakmile
cibulka zezlátne, přidejte na plátky nakrájené stroužky
česneku a nechte česnek provonět cibulku. Poté
přidejte grilovací koření a zalijte vše připraveným
pivem. Do směsi přidejte ještě med, hořčici, sůl a pepř.
Takto připravenou marinádu nechte ještě zhruba 20
minut lehce probublávat.
Mezitím si troubu rozehřejte na 110°C. Kůži na
koleni nakrojte tak, aby řezy tvořily mřížku a pořádně
maso osolte a opepřete. Poté vložte koleno do
pekáče, přelijte marinádou a pod pokličkou pečte
6 hodin. Sundejte pokličku a ještě koleno dopečte
na zvýšenou teplotu 200°C na gril zhruba 30 minut.
Během dopélání maso podlévejte výpekem.
40 WWW.JIP-POTRAVINY.CZ