Page 40 - Magazín JIP Potraviny
P. 40

s jahodami
                                                                                 a rebarborou



































                                      Koláč s jahodami a rebarborou

                                    2 hrnky hladké mouky, 180 g másla, špetka soli, 5 lžic vody
                   Náplň: 500 g jahod, 400 g rebarbory, 150 g cukru, 60 g kukuřičného škrobu, 2 lžíce pomerančové kůry
                                             Na dokončení: lžíce mléka, lžíce cukru

       Prosátou mouku smí�chejte se špetkou soli, přidejte změklé máslo a směs rukama propracujte. Poté přilévejte vodu, dokud mouka nezvlhne
       a nevznikne těsto. Z těsta vytvarujte kouli, kterou rozdělte na dvě části a dejte je alespoň na půl hodiny do lednice. Poté z jedné části těsta
       vyválejte kulatou placku, kterou vložte do vymazané a vysypané koláčové formy tak, aby sahala lehce nad okraj. Nakrájené jahody a rebar-
       boru, cukr, kukuřičný škrob a pomerančovou kůru promí�chejte v misce. Ovoce naplňte do formy s těstem. Druhou část těsta také vyválejte
       do kulaté placky, kterou ostrým nožem nakrájejte na 10 proužků. Pět z nich pak umí�stěte pravidelně na náplň, další�ch pět kolmo na ně, aby
                       vznikla mří�žka. Okraje koláče přehněte přes proužky. Těsto potřete lží�cí� mléka a posypte cukrem.
                                     Koláč pečte v troubě předehřáté na 190 °Č asi 55–60 minut.
       40
   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45