Page 43 - Magazín JIP Potraviny
P. 43

Olivové oleje



                                                                          Taggiasca


                                                                          Olivovník Taggiasca je chráněn několika ochranný-
                                                                          mi známkami PDO a jeho olej je spotřebiteli vysoce
                                                                          ceněn.  Jde o  nejrozšířenější  odrůdu  v  regionu  Ligu-
                                                                          rie v provincii Imperia. Pěstuje se zde prakticky pou-
                                                                          ze tato odrůda. Název je odvozen z názvu obce Taggia
                                                                          (v Imperii). Historie odrůdy vypráví o tom, jak ně-
                                                                          kteří mniši udělali první štěpy po přepravě rostlin-
                                                                          ného materiálu z  jihu Francie (Provence). Taggiasca
                                                                          se dobře přizpůsobuje různým podmínkám – ať už se
                                                                          takřka dotýká moře, nebo je v oblastech vyšších nad-
                                                                          mořských výšek, ale je citlivá na nachlazení i na sucho.
                                                                          Jde o obzvláště velkou a robustní rostlinu, která může
                                                                          dosahovat výšky až patnáct metrů. Vyniká produktivi-
                                                                          tou po více než 600 let. Z hlediska použití jde o duál-
                                                                          ní  typ  olivy.  Olivy  jsou  navzdory  své  malé  velikosti
                                                                          oceňovány pro svou dobrou chuť. Odrůda je vhodná
                                                                          i  pro lisování  oleje, protože  obsahuje  velké  množství
                                                                          tuku (asi 25 %). Její olivový olej je vysoce ceněn. Má
                                                                          sladkou chuť a evokuje zralé ovoce. To je zvláště ceně-
                                                                          no v místě jejího původu, kde se používá pro tradiční
                                                                          dušené  maso.  Sladkost  chuti  je  doprovázena  hořkostí
                                                                          a kořenitostí středně nízké intenzity s rozpoznatelnou
                                                                          přítomností zelených mandlí, olivových listů, artyčoků
                                                                          a piniových oříšků. Obsahuje vysoké množství kyseliny
                                                                          olejové (77 %) a velké množství polyfenolů. Pro svoji
                                                                          sladkost je tento olej ceněn i pro míchání s jinými odrů-
                                                                          dami.




        Tonda Iblea

        Odrůda oliv Tonda Iblea se pěstuje hlavně na jihu Sicílie. Název napovídá,
        že je rozšířená především v pohoří Iblei, včetně oblastí Siracusa a Ragusa,
        i když ji lze nalézt také v Katánii a okolí Caltanissetta. Je chráněna ochran-
        nou známkou PDO a je celosvětově známá pro olivový olej nejvyšší kvality,
        ačkoli původně byla používána především pro plod jako stolní oliva. Olej
        má střední, až intenzivní ovocnou chuť, voní po rajčatech, které ho spolu
        s tóny bazalky a celeru, v kombinaci s příjemnou pikantností a hořkostí v zá-
        věru činí neodolatelným. Hořkost a pikantnost jsou ukazatelem antioxidantů
        a kvality čerstvých olivových olejů. Je ideální volbou pro znalce, kteří dávají
        přednost olivovým olejům se silnou, ale vyváženou chutí. V pokrmech s kon-
        trastními příchutěmi, kde je silné aroma, potřebujete olej, který přispívá ke
        složení svým jedinečným charakterem. Díky své vysoké tepelné odolnosti je
        ideální i pro pečení, grilování nebo vaření ve woku. Je ideální pro dochucení
        sicilských pokrmů především v kombinaci s lilky a rybami.























                                                                                                                43
                                                                                                MAGAZÍN 2/2021
   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48