Page 41 - Magazín JIP Potraviny
P. 41
Olivové oleje
Moraiolo
Odrůda Moraiolo pochází z Toskánska a v současnosti se rozšiřuje do
různých pěstitelských oblastí Itálie. Strom má určité potíže s hojením
ran např. po prořezávání, ale má dobrou produktivitu a je vhodný pro
horské klima, nemá však rád sucho ani nadměrnou vlhkost. Produkuje
též velké množství pylu, takže je možné ho použít jako opylovače. Jde o
ranou odrůdu. Plody střední velikosti odolávají větru, aniž by opada-
ly. Říká se, že olej odrůdy Moraiolo patří mezi nejlepší monokultivary
v Itálii. Olej tmavě zelené barvy s teplými zlatavě žlutými odlesky má
dobře vyváženou intenzivní hořkou a kořenitou chuť s aromatem čerstvé
trávy, mandlí a artyčoků. Ve vůni rozpoznáme bodlák a náznak máty,
šalvěje a bazalky. Má vysoký obsah polyfenolů a kyseliny olejové (76 %).
Má dobré konzervační schopnosti a může si zachovat své organoleptické
vlastnosti i několik let.
Moresca
Odrůda Moresca pochází z východní Sicílie, která je bohatá na sopeč-
nou půdu. Pěstuje se především v oblasti pohoří Iblei. Představuje zde
nejběžnější kultivar. Má dobrou produktivitu. Jméno odrůdy pochází
z názvu pro arabskou populaci (Moor), která ovládala ostrov po staletí.
Chuť olivového oleje získaného z odrůdy Moresca je skutečným příkla-
dem harmonie a intenzity, středně ovocné chuti se zajímavou vůní trávy.
V chuti připomíná též rajčata. Sladkost doprovází výrazně hořké a koře-
nité náznaky. Pokud je sklizena před dozráním, má olivový olej vynika-
jící ovocnou chuť. Tato odrůda je poctěna označením DOP.
Nocellara del Belice (Nocellara di Castelve- Nocellara Etnea – Tato odrůda se pěstuje na východě Sicílie pro duální
trano, Oliva di Castelvetrano) použití. Jde o tradiční, energický, dobře klíčící a rychle rostoucí olivovník,
ale citlivý vůči různým nemocem. Jde o ranou odrůdu. Olivy jsou velké
velikosti, střední výnosnosti, obtížně oddělitelné od stromu. Rovnoměrná
Nocellara je odrůda s duálním použitím (též pro plody), která je roz- velikost plodů a dobrá pevnost z nich činí vynikající stolní olivy.
šířená na západě Sicílie. Má ochrannou známku DOP. Jméno dostala
podle svého původu z údolí Belice na jihozápadě Sicílie. Tato vysoce Nocellara Messinese – Tato odrůda pochází z východní části Sicílie a jižní
produktivní raná odrůda se rozšířila a v současnosti se pěstuje i v dal- Kalábrie. Olivy jsou velké velikosti. Má průměrnou výnosnost. Jeho olivo-
ších zemích, jako je Pákistán, Indie a Jižní Afrika. Plod je velký, pevný vý olej má složení s vysokým obsahem kyseliny linolové, ale nízký obsah
a má atraktivní zelenkavou barvu. Ačkoli je především oceňována jako polyfenolů.
stolní oliva, je z ní také vyráběn olej s vynikajícími organoleptickými
vlastnostmi. Má intenzivní ovocnou chuť, středně kořenitou a o něco
méně hořkou. Dominuje vůně rajčat a zelené trávy s jemnými nuancemi
artyčoku a zelených mandlí. Má 73 % kyseliny olejové a střední množství
polyfenolů.
41
MAGAZÍN 2/2021