Page 41 - Magazín JIP Potraviny
P. 41

Olivové oleje

        Moraiolo


        Odrůda Moraiolo pochází z Toskánska a v současnosti se rozšiřuje do
        různých pěstitelských oblastí Itálie. Strom má určité potíže s hojením
        ran např. po prořezávání, ale má dobrou produktivitu a je vhodný pro
        horské klima, nemá však rád sucho ani nadměrnou vlhkost. Produkuje
        též velké množství pylu, takže je možné ho použít jako opylovače. Jde o
        ranou odrůdu. Plody střední velikosti odolávají větru, aniž by opada-
        ly. Říká se, že olej odrůdy Moraiolo patří mezi nejlepší monokultivary
        v Itálii. Olej tmavě zelené barvy s teplými zlatavě žlutými odlesky má
        dobře vyváženou intenzivní hořkou a kořenitou chuť s aromatem čerstvé
        trávy, mandlí a artyčoků. Ve vůni rozpoznáme bodlák a náznak máty,
        šalvěje a bazalky. Má vysoký obsah polyfenolů a kyseliny olejové (76 %).
        Má dobré konzervační schopnosti a může si zachovat své organoleptické
        vlastnosti i několik let.

                                                               Moresca

                                                               Odrůda Moresca pochází z východní Sicílie, která je bohatá na sopeč-
                                                               nou půdu. Pěstuje se především v oblasti pohoří Iblei. Představuje zde
                                                               nejběžnější kultivar. Má dobrou produktivitu. Jméno odrůdy pochází
                                                               z názvu pro arabskou populaci (Moor), která ovládala ostrov po staletí.
                                                               Chuť olivového oleje získaného z odrůdy Moresca je skutečným příkla-
                                                               dem harmonie a intenzity, středně ovocné chuti se zajímavou vůní trávy.
                                                               V chuti připomíná též rajčata. Sladkost doprovází výrazně hořké a koře-
                                                               nité náznaky. Pokud je sklizena před dozráním, má olivový olej vynika-
                                                               jící ovocnou chuť. Tato odrůda je poctěna označením DOP.


















        Nocellara del Belice (Nocellara di Castelve-           Nocellara Etnea – Tato odrůda se pěstuje na východě Sicílie pro duální
        trano, Oliva di Castelvetrano)                         použití. Jde o tradiční, energický, dobře klíčící a rychle rostoucí olivovník,
                                                               ale citlivý vůči různým nemocem. Jde o ranou odrůdu. Olivy jsou velké
                                                               velikosti, střední výnosnosti, obtížně oddělitelné od stromu. Rovnoměrná
        Nocellara je odrůda s duálním použitím (též pro plody), která je roz-  velikost plodů a dobrá pevnost z nich činí vynikající stolní olivy.
        šířená na západě Sicílie. Má ochrannou známku DOP. Jméno dostala
        podle svého původu z údolí Belice na jihozápadě Sicílie. Tato vysoce   Nocellara Messinese – Tato odrůda pochází z východní části Sicílie a jižní
        produktivní raná odrůda se rozšířila a v současnosti se pěstuje i v dal-  Kalábrie. Olivy jsou velké velikosti. Má průměrnou výnosnost. Jeho olivo-
        ších zemích, jako je Pákistán, Indie a Jižní Afrika. Plod je velký, pevný   vý olej má složení s vysokým obsahem kyseliny linolové, ale nízký obsah
        a má atraktivní zelenkavou barvu. Ačkoli je především oceňována jako   polyfenolů.
        stolní oliva, je z ní také vyráběn olej s vynikajícími organoleptickými
        vlastnostmi. Má intenzivní ovocnou chuť, středně kořenitou a o něco
        méně hořkou. Dominuje vůně rajčat a zelené trávy s jemnými nuancemi
        artyčoku a zelených mandlí. Má 73 % kyseliny olejové a střední množství
        polyfenolů.















                                                                                                                41
                                                                                                MAGAZÍN 2/2021
   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46