Page 42 - Magazín JIP Potraviny
P. 42

Ogliarola Barese


       Odrůda Ogliarola Barese pochází z Apulie. Háje osázené touto odrůdou
       se rozprostírají na ploše 35 000 hektarů, a to převážně severozápadně od
       Bari. Strom je náchylný vůči chladu, dozrává později. Olivy černé barvy
       jsou určené pouze k lisování oleje, neboť jsou malé a zároveň mají velký
       obsahu tuku. V porovnání s ostatními olivami se sbírají nejhůře, pro-
       tože jdou špatně oddělit od stopky. V porovnání s ostatními apulijský-
       mi odrůdami má menší produktivitu. Olivový olej z odrůdy Ogliarola
       Barese má dobré organoleptické vlastnosti. Chuť má ovocnou, středně
       intenzivní, hořkou a  kořenitou s  vůní čerstvé trávy, zelených mandlí
       a artyčoků. Má 74 % kyseliny olejové a vysokou koncentraci polyfenolů.
       Olivový olej odrůdy Ogliarola Barese se nejčastěji mísí s dalšími odrů-
       dami typickými pro Apulii (např. Frantoio, Leccino, Fazio a hlavně Co-
       ratina).

                                                    Ogliarola Garganica

                                                    Reprezentuje pohoří Gargano v Apulii. Jde o odrůdu, která dává olej jemné a vyváže-
                                                    né chuti a je naplněna všemi vůněmi pohoří Gargano. Připomíná především čerstvě
                                                    drcené olivy a ovocně sladkou chuť. Má mnoho příznivých účinků na zdraví, neboť je
                                                    bohatá na polyfenoly, které zaručují velmi vysokou odolnost proti oxidaci a pomáhají
                                                    v boji s volnými radikály.
                                                    Pendolino


                                                    Olivovník Pendolino pochází z lokality Fiorentino a je velmi rozšířen v Toskánsku
                                                    a střední Itálii. Je ceněný též jako opylovač nebo okrasná rostlina, neboť kvete hoj-
                                                    ně a dlouhodobě. Dobře se přizpůsobí různým terénům a klimatům, je odolný vůči
                                                    chladu. Tento kultivar je jedinečný úzkými listy. Jde o ranou odrůdu. Olivy jsou po-
                                                    měrně malé, ale jejich produkce je velmi bohatá a stabilní. To je důvodem, proč se
                                                    Pendolino používá výhradně k výrobě oleje. Má průměrnou výtěžnost (asi 20 %).
                                                    Olej odrůdy Pendolino je ceněn především v  Itálii. Má  vysoký obsah polyfenolů
                                                    a tokoferolů a vysokou hladinu kyseliny olejové (76 %). Chuť má ovocně svěží, vyvá-
                                                    ženou a neagresivní, až sladkou, která přes následnou hořkost pokračuje ke kořeni-
                                                    tosti, která v ústech přetrvává. Mezi vůněmi můžeme rozlišit výrazné tóny hořkých
                                                    mandlí a lehkost svěží trávy a artyčoků.

                                                    Peranzana

                                                    Peranzana je odrůda tradiční pro Apulii. Má střední produktivitu a dozrává později.
                                                    Produkuje olivy střední velikosti, jejichž vlastnosti jsou vhodné pro konzumaci plo-
                                                    dů, ale nikoli pro výrobu oleje, neboť má nízkou výtěžnost – pouze 15 % oleje. Pokud
                                                    se z nich však olej lisuje, je velmi vysoké kvality. Aroma má lehce ovocné, s hořkostí
                                                    a kořenitostí v dochuti. Mezi vůněmi, které nám připomíná, vyniká olivový list, ze-
                                                    lená tráva a artyčok, nepatrně též rajče. Olivový olej odrůdy Peranzana má vysoké
                                                    procento kyseliny linolové (10 %), střední množství kyseliny olejové (72 %) a vysoké
                                                    množství polyfenolů.

























       42     MAGAZÍN 2/2021
   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47