Page 47 - Magazín JIP Potraviny
P. 47
1. 2. 3. 4.
5. 6. 7. 8.
9. 10. 11. 12.
13. 14. 15. 16.
Pražská šunka s medovým jablkem,
křenovou šlehačkou a jarním salátkem
Suroviny: (1)
2 větší jablka, 500 g nakrájené pražské šunky, 1 limeta, 100 g nastrouhaného
křenu, salátový mix, 250 ml smetany ke šlehání, 100 ml olivového oleje, 1 lžíce
medu, sůl, pepř
Z několika plátků nakrájené pražské šunky vytvořte růžičky (2, 3, 4). Jablka
opláchněte a odkrojte vršek a spodek (5). Poté je nakrájejte na silnější plátky,
které zbavte jádřinců (6, 7) – použít k tomu můžete i kulatá vánoční vykrajovát-
ka. V misce smíchejte olivový olej (8) a med (9), přidejte šťávu z limetky, pepř
a sůl a vše metličkou promíchejte (10). Plátky jablek dejte na plech vyložený
pečicím papírem, přelijte je připravenou směsí (11) a dejte péct do trouby vy-
hřáté na 140 °C na 20 minut (12). Mezitím si připravte křenovou šlehačku –
do misky nalijte smetanu (13), přidejte nastrouhaný křen (14), osolte, opepřete
a vše vymixujte ponorným mixérem (15). Salát pokapejte olivovým olejem,
přidejte sůl a pepř a vše promíchejte (16). Růžičky ze šunky, upečená jablka
a salát naaranžujte na talíř a vše přelijte křenovou šlehačkou.
47
MAGAZÍN 2/2021