Page 48 - Magazín JIP Potraviny
P. 48
Česká kuchyně
1. 2. 3. 4.
5. 6. 7. 8.
9. 10. 11. 12.
13. 14. 15. 16.
Krémová medvědí česnečka
s uzeným masem a chlebem
Suroviny: (1)
150 g medvědího česneku, 1 palička česneku, 200 g uzené kýty vcelku
nebo silnějších plátků, 2 střední cibule, 150 g másla, 1 lžíce vepřového
sádla, 250 ml smetany ke šlehání, 100 g hladké mouky, 1,2 l vývaru
z kostí, 20 g tymiánu, sůl, pepř, starší chléb
17. 18.
Cibuli nakrájejte na kostičky (2). V hrnci rozpusťte máslo (3), může
být až trochu dohněda, aby chytlo mírně oříškovou chuť (4), přidejte
k němu cibuli (5), nasekaný tymián (6), nakrájené stroužky česne-
ku, osolte, opepřete a zasypte trochou hladké mouky (7). Vše zalijte
vývarem z kostí (8) a nechte provařit. Listy medvědího česneku lehce
pokrájejte (9) a přidejte do hrnce (10), vše pak rozmixujte ponorným
mixérem (11), přilijte smetanu (12) a znovu lehce promixujte (13).
Uzené maso nakrájejte na kostičky (14), na pánvi orestujte (15)
a nasypejte do polévky (16). Starší chléb nakrájejte na kostky (17), na
pánvi rozehřejte lžíci vepřového sádla a kostičky zarestujte (18), při-
19. 20. dejte nakrájený česnek (19) a nechte ho rozvonět (20). Před podáváním
nasypte chléb do polévky a ozdobte listem medvědího česneku.
48 MAGAZÍN 2/2021