Page 52 - Magazín JIP Potraviny
P. 52
Česká kuchyně
1. 2. 3. 4.
5. 6. 7. 8.
9. 10. 11. 12.
Koprová omáčka
s vařeným vejcem
a baby bramborem
Suroviny: (1)
12 vajec, 1,5 kg baby brambor, 250 ml smetany ke šlehání,
100 g čerstvého kopru, 2 střední cibule, 200 g cukru,
100 ml octa, 150 g másla, 100 g hladké mouky,
1,2 l hovězího vývaru z kostí, sůl, pepř
V hrnci rozpusťte máslo (2), čerstvý kopr (3) a cibuli (4) na-
krájejte nadrobno, cibuli pak zpěňte na másle (5). Připravte
si hovězí vývar (6) a do druhého hrnce, ve kterém se dělá
cibule, přidejte cukr a nechte ho zkaramelizovat (7). Pak
přilijte ocet, který nechte chvíli vyvařit, aby neštípal (8).
Vše zaprašte hladkou moukou (9), zalijte hovězím výva-
rem z kostí (10), dochuťte solí a trochou cukru a provařte.
Do vývaru přilijte smetanu a rozmixujte ponorným mixé-
rem (11), nakonec přidejte nakrájený kopr (12). Koprovou
omáčku podávejte s vajíčkem natvrdo.
52 MAGAZÍN 2/2021