Page 56 - Magazín JIP Potraviny
P. 56

Česká kuchyně














        1.                         2.                         3.                        4.














        5.                         6.                         7.                        8.













        9.                        10.                       11.                         12.














      13.                         14.                       15.                        16.



                                      Králík na smetaně se šalvějí a špekovými knedlíky

                                      Suroviny:
                                      6 králičích stehen nebo 1 celý králík, 150 g slaniny (špeku), 20 g čerstvé šalvěje, 2 větší cibule,
                                      2 lžíce dijonské hořčice, 2 l čerstvého plnotučného mléka, 500 ml smetany ke šlehání, 200 g másla
                                      Knedlík: 12 rohlíků, 5 vajec, 30 g čerstvého libečku, 400 ml čerstvého plnotučného mléka,
                                      250 ml smetany ke šlehání, 150 g másla, 200 g slaniny, muškátový oříšek, sůl, pepř
      17.
                                      Slaninu nebo špek nakrájejte na hranolky (1). Lépe se vám s ním bude pracovat, pokud ho
                                      předtím dáte alespoň na hodinu do mrazáku. Králičí stehno propíchněte ostrým nožem (2) a do
                                      vzniklého otvoru vložte hranolku špeku (3, 4). Máslo nechte rozpustit v rozpáleném hrnci (5)
                                      a opečte na něm stehna z obou stran (6), poté je vyjměte (7). Slaninu a cibuli nakrájejte na ko-
                                      stičky (8), vložte do hrnce, ve kterém jste opékali stehna, a nechte lehce orestovat (9). Pak přidejte
                                      nasekanou čerstvou šalvěj, dijonskou hořčici, přilijte litr plnotučného mléka (10), stehna vraťte do
                                      hrnce (11) a nechte vařit doměkka. Po dovaření přilijte smetanu a omáčku vymixujte ponorným
                                      mixérem (12) a přeceďte přes cedník (13).
                                      Pro přípravu špekových knedlíků využijte postup pro přípravu nádivky na str. 55 (14, 15), do
                                      směsi však přidejte ještě orestovanou slaninu (16). Z hmoty pak vytvořte menší koule a dejte je
                                      vařit do vroucí vody nebo na pařák nad vařící vodu (17).


       56     MAGAZÍN 2/2021
   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61