Page 56 - Magazín JIP Potraviny
P. 56
Česká kuchyně
1. 2. 3. 4.
5. 6. 7. 8.
9. 10. 11. 12.
13. 14. 15. 16.
Králík na smetaně se šalvějí a špekovými knedlíky
Suroviny:
6 králičích stehen nebo 1 celý králík, 150 g slaniny (špeku), 20 g čerstvé šalvěje, 2 větší cibule,
2 lžíce dijonské hořčice, 2 l čerstvého plnotučného mléka, 500 ml smetany ke šlehání, 200 g másla
Knedlík: 12 rohlíků, 5 vajec, 30 g čerstvého libečku, 400 ml čerstvého plnotučného mléka,
250 ml smetany ke šlehání, 150 g másla, 200 g slaniny, muškátový oříšek, sůl, pepř
17.
Slaninu nebo špek nakrájejte na hranolky (1). Lépe se vám s ním bude pracovat, pokud ho
předtím dáte alespoň na hodinu do mrazáku. Králičí stehno propíchněte ostrým nožem (2) a do
vzniklého otvoru vložte hranolku špeku (3, 4). Máslo nechte rozpustit v rozpáleném hrnci (5)
a opečte na něm stehna z obou stran (6), poté je vyjměte (7). Slaninu a cibuli nakrájejte na ko-
stičky (8), vložte do hrnce, ve kterém jste opékali stehna, a nechte lehce orestovat (9). Pak přidejte
nasekanou čerstvou šalvěj, dijonskou hořčici, přilijte litr plnotučného mléka (10), stehna vraťte do
hrnce (11) a nechte vařit doměkka. Po dovaření přilijte smetanu a omáčku vymixujte ponorným
mixérem (12) a přeceďte přes cedník (13).
Pro přípravu špekových knedlíků využijte postup pro přípravu nádivky na str. 55 (14, 15), do
směsi však přidejte ještě orestovanou slaninu (16). Z hmoty pak vytvořte menší koule a dejte je
vařit do vroucí vody nebo na pařák nad vařící vodu (17).
56 MAGAZÍN 2/2021