Page 59 - Magazín JIP Potraviny
P. 59

1.                         2.                         3.                         4.














         5.                         6.                         7.                         8.













         9.                        10.                        11.                        12.














        13.                        14.                        15.                        16.


                                              Rajská omáčka s hovězí loupanou plecí
        Houskový                              a houskovým knedlíkem
        knedlík
                                              Suroviny:
                                              1 kg hovězí loupané plece, 200 g slaniny nebo špeku na prošpikování, 1,2 l vývaru z masa,
                                              4 kuličky nového koření, 8 kuliček černého pepře, 3 kusy bobkového listu, 1 celá skořice,
                                              3 hřebíčky, 250 g kvalitního rajčatového protlaku, 2 větší cibule, 1 mrkev, 150 ml oleje,
                                              100 ml octa, 300 g cukru (nebo dle chuti), 120 g hladké mouky, sůl

                                              Hovězí maso očistěte, překrojte a ostrým nožem do něj udělejte několik děr (1, 2). Špek nakrájejte
                                              na asi centimetrové hranolky (3), prstem zvětšete prostor pro umístění špeku (4) a maso prošpi-
                                              kujte (5, 6). Připravte si osolenou vodu s divokým kořením (celý pepř, nové koření a bobkový
                                              list) a prošpikovanou plec do ní dejte vařit. V hrnci rozpalte olej (7), cibuli nakrájejte najemno
                                              a na oleji ji nechte zpěnit (8). Mrkev nakrájejte na kostičky a dejte do hrnce k cibuli (9, 10),
                                              poté přidejte bobkový list (11), celý pepř, nové koření, celou skořici a hřebíček a zarestujte, až se
                                              koření rozvoní (12). Přisypte cukr a nechte ho zkaramelizovat, přidejte ocet a rajčatový protlak
                                              (13, 14) a zarestujte ho, aby byla omáčka hezky červená. Poté vše zaprašte hladkou moukou, zalij-
                                              te hovězím vývarem (15) a povařte (16). Po dovaření omáčku přeceďte, případně dochuťte solí
                                              a cukrem dle libosti. Podávejte s uvařeným hovězím masem a houskovým knedlíkem. Recept na
                                              knedlík najdete v předchozím čísle JIP magazínu.
                                                                                                                59
                                                                                                MAGAZÍN 2/2021
   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64