Page 59 - Magazín JIP Potraviny
P. 59
1. 2. 3. 4.
5. 6. 7. 8.
9. 10. 11. 12.
13. 14. 15. 16.
Rajská omáčka s hovězí loupanou plecí
Houskový a houskovým knedlíkem
knedlík
Suroviny:
1 kg hovězí loupané plece, 200 g slaniny nebo špeku na prošpikování, 1,2 l vývaru z masa,
4 kuličky nového koření, 8 kuliček černého pepře, 3 kusy bobkového listu, 1 celá skořice,
3 hřebíčky, 250 g kvalitního rajčatového protlaku, 2 větší cibule, 1 mrkev, 150 ml oleje,
100 ml octa, 300 g cukru (nebo dle chuti), 120 g hladké mouky, sůl
Hovězí maso očistěte, překrojte a ostrým nožem do něj udělejte několik děr (1, 2). Špek nakrájejte
na asi centimetrové hranolky (3), prstem zvětšete prostor pro umístění špeku (4) a maso prošpi-
kujte (5, 6). Připravte si osolenou vodu s divokým kořením (celý pepř, nové koření a bobkový
list) a prošpikovanou plec do ní dejte vařit. V hrnci rozpalte olej (7), cibuli nakrájejte najemno
a na oleji ji nechte zpěnit (8). Mrkev nakrájejte na kostičky a dejte do hrnce k cibuli (9, 10),
poté přidejte bobkový list (11), celý pepř, nové koření, celou skořici a hřebíček a zarestujte, až se
koření rozvoní (12). Přisypte cukr a nechte ho zkaramelizovat, přidejte ocet a rajčatový protlak
(13, 14) a zarestujte ho, aby byla omáčka hezky červená. Poté vše zaprašte hladkou moukou, zalij-
te hovězím vývarem (15) a povařte (16). Po dovaření omáčku přeceďte, případně dochuťte solí
a cukrem dle libosti. Podávejte s uvařeným hovězím masem a houskovým knedlíkem. Recept na
knedlík najdete v předchozím čísle JIP magazínu.
59
MAGAZÍN 2/2021