Page 61 - Magazín JIP Potraviny
P. 61
1. 2. 3. 4.
5. 6. 7. 8.
9. 10. 11. 12.
13. 14. 15. 16.
Dukátové buchtičky s vanilkovou omáčkou
a arašídovým griliášem
Suroviny:
100 g cukru krupice, 30 g čerstvého droždí, 500 ml čerstvého mléka, 800 g hladké mouky, 2 vejce, 250 g másla, špetka soli
Omáčka: 1 l smetany, 600 ml čerstvého mléka, 100 g vanilkového cukru, 100 g cukru, 1 čerstvá vanilka, 30 ml rumu, 100 g vanilkového pudinku
Griliáš: 300 g cukru, 200 g nesolených arašídů
Hladkou mouku, cukr a špetku soli, vejce, vlažné mléko, rozpuštěné máslo a rozdrobené droždí vymíchejte do těsta a nechte ho vykynout (1, 2, 3).
Z těsta pak vyválejte váleček, nakrájejte ho na menší špalíčky a dejte péct do trouby (4, 5). Mezitím si připravte griliáš – do hrnce nasypte cukr (6)
a nechte ho zkaramelizovat (7), do karamelu pak nasypte arašídy (použít můžete i jiné oříšky podle chuti) (8), směs pak přelijte na plech a nechte
vychladnout (9). Studený karamel rozlámejte na menší kousky, vložte do mixéru a udělejte z něj prášek.
Na vanilkovou omáčku si připravte podle návodu vanilkový pudink (10). Do dalšího hrnce vlijte mléko a smetanu (11, 12), přidejte celou čerstvou
vanilku, z níž nožem vyškrábněte dřeň (13, 14), přilijte připravený vanilkový pudink (15) a rum, přisypte vanilkový i normální cukr (16) a nechte
povařit. Upečené buchtičky vyndejte z trouby, přelijte vanilkovou omáčkou a posypte arašídovým griliášem.
61
MAGAZÍN 2/2021