Page 39 - Magazín JIP Potraviny
P. 39

Olivové oleje























        Jaký kultivar je pro



        vás ten pravý?







        Biancolilla


        Biancolilla je odrůda, která se tradičně vyskytuje ve střední a východní
        Sicílii a je zde zároveň nejrozšířenější odrůdou. Háje osázené Bianco-
        lillou se rozprostírají na ploše 40 000 hektarů. Jméno Biancolilla dosta-
        la podle bílé barvy, která se u ní objeví v době dozrávání. Má vysokou
        produktivitu a odolnost vůči suchu a chladu. Velká pecka v olivě střed-
        ní velikosti brání tomu, aby byla používána k přímé konzumaci plodu.
        Výtěžnost oleje je z ní nízká – pouze 17 %. Olej má charakteristickou
        jasnou barvu.

        Cerasuola


        Olivovník Cerasuola je jednou z typických odrůd Sicílie. Háje osázené
        Cerasuolou se rozprostírají na území o velikosti 27 000 hektarů. Pěstuje
        se především v provinciích Agrigento, Palermo a Trapani. Olivy odrůdy
        Cerasuola jsou středně veliké a mají vysokou produktivitu. Je odolná
        proti chladu a suchu. Má propůjčeno hned několik označení PDO (Val
        di Mazara a Valli Trapanesi). Výtěžnost oleje je z ní až 20 %. Olej má
        ovocnou, hořkou a kořenitou chuť střední až nízké intenzity se znatel-
        ným aromatem olivového listí, rajčat, artyčoku či zelené mandle. Má vy-
        sokou koncentraci kyseliny olejové (76 %) a polyfenolů.

                                                               Coratina

                                                               Olivová odrůda Coratina je vhodná pro výrobu olivového oleje. Pro pří-
                                                               mou konzumaci se nepoužívá především proto, že mívá obvykle velké
                                                               rozdíly ve velikosti plodu. Barva oliv bývá fialová. Pochází z  regionu
                                                               Apulie, kde je jednou z hlavních odrůd. Její název je odvozen od názvu
                                                               malého města Corato v Provincii Bari. Tento olivovník se dobře přizpů-
                                                               sobuje různým oblastem. Jde o robustní rostlinu, odolnou vůči chladu
                                                               i parazitům. Má vysokou produktivitu. Výtěžnost olivového oleje je z něj
                                                               až 25 %. Díky svým vlastnostem se často využívá v ekologickém země-
                                                               dělství. Olivový olej z odrůdy Coratina má dobré organoleptické vlast-
                                                               nosti. Chuť je velmi ovocná, s intenzivní kořenitou a hořkou dochutí
                                                               s vůní mandlové skořápky, čerstvých bylinek a artyčoků. Ocení ji přede-
                                                               vším ti, kteří dávají přednost silným příchutím. Coratina také vyniká
                                                               jako jeden z italských olejů s nejvyšší koncentrací polyfenolů, a to až
                                                               trojnásobnou proti jiným odrůdám. Má vysoký obsah kyseliny olejové
                                                               (77 %). Jedná se tedy o olej velmi vysoké stability.
                                                                                                                39
                                                                                                MAGAZÍN 2/2021
   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44