Page 40 - Magazín JIP Potraviny
P. 40

Correggiolo


                                                             Jde o odrůdu, která byla vypěstována z odrůdy Frantoio. Původně se
                                                             myslelo, že jde o totožné odrůdy, naopak Correggiolo je geneticky tro-
                                                             chu jiné. Genetické testování na konci 20. let však potvrdilo, že italská
                                                             odrůda Correggiolo je totožná s australskou odrůdu Correggiola, která
                                                             je tam pěstována asi od roku 1800. V Itálii je nejvíce rozšířená v regio-
                                                             nech Marche, Toskánsko, Umbrie a nejvíce oblíbená je zejména v Mon-
                                                             tepulcianu a v Rimini. Olivový strom s intenzivním, rychlým růstem
                                                             je citlivý vůči chladu. Vzhledem k velkému množství pylu se používá
                                                             též jako opylovač, zatímco sám také potřebuje jiné odrůdy k vlastnímu
                                                             opylení. Dozrává později než Frantoio. Má vysokou produktivitu, která
                                                             je v čase stálá. Olivy jsou středně velké s vysokým obsahem oleje. Na-
                                                             zelenalý olej má vysoké hodnoty polyfenolů, intenzivní harmonickou
                                                             kořeněnou chuť s odstíny čerstvých rajčat a trávy.

       Frantoio

       Olivovník Frantoio pochází z Toskánska. Jde o rezistentní odrůdu vůči
       nemoci Verticillium, ale je citlivý vůči chladu. Dozrává později. Olivy
       mají průměrnou velikost. Nejsou vhodné pro přímou konzumaci. Oli-
       vový olej vyrobený z odrůdy Frantoio je vysoce stabilní a vyniká kvalitou
       a produktivitou. Jeho výtěžnost je 21 %. Je vysoce ceněný v Itálii i ve
       zbytku světa především pro své organoleptické vlastnosti. Olej získaný
       z odrůdy Frantoio má intenzivní zlatožlutou barvu s nazelenalými od-
       lesky. Má ovocnou chuť s ostře hořkými a kořenitými tóny. Připomíná
       čerstvé bylinky (rozmarýn a mátu), rajčata, salát, artyčoky, jablko, obi-
       lí, celer, mandle a černý pepř. Má tmavě zelenou barvu. Považuje se za
       dobrý olivový olej též pro smažení. Zajímavostí je, že název „Frantoio“
       znamená, že se jedná o odrůdu oliv určenou pro mlýny, tedy pro zpraco-
       vání na olivový olej. V italštině výraz „Frantoio“ znamená olivový mlýn
       a velké množství výrobců má tedy v názvu své firmy také výraz „Frantoio“.
                                                             FS17 (Favolosa)


                                                             Odrůda FS17 byla vyšlechtěna z jedné z nejpopulárnějších a nejoceňo-
                                                             vanějších odrůd v Itálii, tedy odrůdy Frantoio. FS17 vyniká rychlým růs-
                                                             tem, vysokou výnosností a brzkou produktivností – nejpozději do šesté-
                                                             ho roku od výsadby. Je rezistentní vůči bakterii Xylella, která sužuje celé
                                                             Středomoří. Tato bakterie brání rostlině absorbovat vodu. Odrůda FS17
                                                             je velmi přizpůsobivá nejrůznějším půdním a klimatickým podmínkám,
                                                             odolná vůči chladu. Olej získaný z této odrůdy má vynikající kvalitu, se
                                                             středním obsahem polyfenolů a příjemně ovocnou chutí.

       Leccino

       Odrůda Leccino je  tradiční  odrůdou  regionů  Umbrie  a  Toskánsko.
       V  současnosti se rozšiřuje též do regionů Lazio, Puglia, Abruzzo,
       Campania a Marche, i po celém světě, protože je dobře přizpůsobi-
       vá, odolná chladu a vysoce produktivní. Též tato odrůda je rezistent-
       ní vůči bakterii Xylella. Leccino je vůči bakteriím tolerantní geneticky.
       Aktivuje imunitní obranu nezbytnou pro boj s bakteriální infekcí. Jde
       o ranou odrůdu. Leccino je odrůda vhodná pro duální zpracování, tedy
       i pro konzumaci plodů, které se však přesto používají především pro
       výrobu olivového oleje zlatožluté barvy s jemnými nazelenalými odles-
       ky. Olivy mají střední velikost. Dají se lehce odtrhnout od stopky, což
       usnadňuje sběr. Pokud se olivy Leccino sklidí před zralostí, je z nich
       olivový olej ovocné chuti, aromatičtější a intenzivnější s harmonickou
       kořenitou a hořkou chutí, ve které můžeme rozeznat artyčoky, mandle
       a černý pepř. Ve vůni cítíme též tóny máty, bazalky, čekanky, artyčoku
       a salátu. Má vynikající kvalitu. Pokud se ale sklidí zralé, je olivový olej
       sladký, jemný a jen lehce ovocný. Nevýhodou této odrůdy je nízký obsah
       tuku. Výtěžnost pro zpracování olivového oleje je pouze 19 %. Leccino
       má průměrný obsah polyfenolů a vysoký obsah kyseliny olejové.




       40     MAGAZÍN 2/2021
   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45