Page 40 - Magazín JIP Potraviny
P. 40
Correggiolo
Jde o odrůdu, která byla vypěstována z odrůdy Frantoio. Původně se
myslelo, že jde o totožné odrůdy, naopak Correggiolo je geneticky tro-
chu jiné. Genetické testování na konci 20. let však potvrdilo, že italská
odrůda Correggiolo je totožná s australskou odrůdu Correggiola, která
je tam pěstována asi od roku 1800. V Itálii je nejvíce rozšířená v regio-
nech Marche, Toskánsko, Umbrie a nejvíce oblíbená je zejména v Mon-
tepulcianu a v Rimini. Olivový strom s intenzivním, rychlým růstem
je citlivý vůči chladu. Vzhledem k velkému množství pylu se používá
též jako opylovač, zatímco sám také potřebuje jiné odrůdy k vlastnímu
opylení. Dozrává později než Frantoio. Má vysokou produktivitu, která
je v čase stálá. Olivy jsou středně velké s vysokým obsahem oleje. Na-
zelenalý olej má vysoké hodnoty polyfenolů, intenzivní harmonickou
kořeněnou chuť s odstíny čerstvých rajčat a trávy.
Frantoio
Olivovník Frantoio pochází z Toskánska. Jde o rezistentní odrůdu vůči
nemoci Verticillium, ale je citlivý vůči chladu. Dozrává později. Olivy
mají průměrnou velikost. Nejsou vhodné pro přímou konzumaci. Oli-
vový olej vyrobený z odrůdy Frantoio je vysoce stabilní a vyniká kvalitou
a produktivitou. Jeho výtěžnost je 21 %. Je vysoce ceněný v Itálii i ve
zbytku světa především pro své organoleptické vlastnosti. Olej získaný
z odrůdy Frantoio má intenzivní zlatožlutou barvu s nazelenalými od-
lesky. Má ovocnou chuť s ostře hořkými a kořenitými tóny. Připomíná
čerstvé bylinky (rozmarýn a mátu), rajčata, salát, artyčoky, jablko, obi-
lí, celer, mandle a černý pepř. Má tmavě zelenou barvu. Považuje se za
dobrý olivový olej též pro smažení. Zajímavostí je, že název „Frantoio“
znamená, že se jedná o odrůdu oliv určenou pro mlýny, tedy pro zpraco-
vání na olivový olej. V italštině výraz „Frantoio“ znamená olivový mlýn
a velké množství výrobců má tedy v názvu své firmy také výraz „Frantoio“.
FS17 (Favolosa)
Odrůda FS17 byla vyšlechtěna z jedné z nejpopulárnějších a nejoceňo-
vanějších odrůd v Itálii, tedy odrůdy Frantoio. FS17 vyniká rychlým růs-
tem, vysokou výnosností a brzkou produktivností – nejpozději do šesté-
ho roku od výsadby. Je rezistentní vůči bakterii Xylella, která sužuje celé
Středomoří. Tato bakterie brání rostlině absorbovat vodu. Odrůda FS17
je velmi přizpůsobivá nejrůznějším půdním a klimatickým podmínkám,
odolná vůči chladu. Olej získaný z této odrůdy má vynikající kvalitu, se
středním obsahem polyfenolů a příjemně ovocnou chutí.
Leccino
Odrůda Leccino je tradiční odrůdou regionů Umbrie a Toskánsko.
V současnosti se rozšiřuje též do regionů Lazio, Puglia, Abruzzo,
Campania a Marche, i po celém světě, protože je dobře přizpůsobi-
vá, odolná chladu a vysoce produktivní. Též tato odrůda je rezistent-
ní vůči bakterii Xylella. Leccino je vůči bakteriím tolerantní geneticky.
Aktivuje imunitní obranu nezbytnou pro boj s bakteriální infekcí. Jde
o ranou odrůdu. Leccino je odrůda vhodná pro duální zpracování, tedy
i pro konzumaci plodů, které se však přesto používají především pro
výrobu olivového oleje zlatožluté barvy s jemnými nazelenalými odles-
ky. Olivy mají střední velikost. Dají se lehce odtrhnout od stopky, což
usnadňuje sběr. Pokud se olivy Leccino sklidí před zralostí, je z nich
olivový olej ovocné chuti, aromatičtější a intenzivnější s harmonickou
kořenitou a hořkou chutí, ve které můžeme rozeznat artyčoky, mandle
a černý pepř. Ve vůni cítíme též tóny máty, bazalky, čekanky, artyčoku
a salátu. Má vynikající kvalitu. Pokud se ale sklidí zralé, je olivový olej
sladký, jemný a jen lehce ovocný. Nevýhodou této odrůdy je nízký obsah
tuku. Výtěžnost pro zpracování olivového oleje je pouze 19 %. Leccino
má průměrný obsah polyfenolů a vysoký obsah kyseliny olejové.
40 MAGAZÍN 2/2021