Page 15 - Magazín JIP Potraviny
P. 15
Lískooříškové cupcakes
Těsto: 220 g polohrubé mouky, 4 vejce, 250 ml mléka,
240 g třtinového cukru, 220 g másla, 150 g mletých lískových ořechů,
1 prášek do pečiva
Krém: 100 g lískooříškového krému, 500 g mascarpone,
čokoládová ozdoba
Prosátou mouku, cukr, mleté ořechy, prášek do pečiva, vejce, rozpuštěné
máslo a mléko smí�chejte a vytvořte těsto. To nalijte do koší�čků na muffiny
a pečte na 180 °C asi 30 minut. Mascarpone a lí�skooří�škový krém vyšlehej-
te a nechte odležet v lednici. Po upečení� nechte muffiny vychladnout
a poté na ně cukrářským sáčkem naneste připravený krém
a přidejte čokoládovou ozdobu.
Dort
s čokoládovou
ganache
Lískooříškové
cupcakes
Dort s čokoládovou ganache
240 g hladké mouky, 250 g cukru, 90 g kvalitního kakaa, 1 a ½ lžičky prášku do pečiva, 1 a ½ lžičky jedlé sody, špetka soli,
250 ml mléka, 125 ml oleje, 2 vejce, 1 lžička vanilkového extraktu, lžička instantní kávy, 250 ml horké vody
Ganache: 70 g kvalitního kakaa, plechovka slazeného kondenzovaného mléka, plechovka neslazeného kondenzovaného mléka,
3 lžíce kukuřičného škrobu, špetka soli, bílá čokoládová poleva, lžíce másla
Mouku prosejte, přidejte kakao, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a cukr. Vše promí�chejte. Do směsi rozklepněte vejce, přilijte mléko, olej
a vanilkový extrakt. Z ingrediencí� vypracujte těsto. V horké vodě rozpusťte kávu, vlijte do těsta a rozmí�chejte. Hluboký plech nebo dortovou
formu vyložte pečicí�m papí�rem a poměrně ří�dké těsto vlijte. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C 45–50 minut. Pro pří�pravu ganache
smí�chejte a dobře promí�chejte všechny ingredience. Směs pak zahří�vejte na mí�rném ohni zhruba 20 minut, dokud nebude hladká a lesklá.
Nakonec přidejte lží�ci másla a nechte rozpustit. Po dopečení� korpus vyndejte z formy a přelijte připraveným ganache. Můžete také rozpustit
bí�lou čokoládovou polevu, kterou špejlí� vmí�chejte do té čokoládové.
14 15