Page 15 - Magazín JIP Potraviny
P. 15

Lískooříškové cupcakes


                                                              Těsto: 220 g polohrubé mouky, 4 vejce, 250 ml mléka,
                                                       240 g třtinového cukru, 220 g másla, 150 g mletých lískových ořechů,
                                                                            1 prášek do pečiva
                                                             Krém: 100 g lískooříškového krému, 500 g mascarpone,
                                                                           čokoládová ozdoba

                                                       Prosátou mouku, cukr, mleté ořechy, prášek do pečiva, vejce, rozpuštěné
                                                       máslo a mléko smí�chejte a vytvořte těsto. To nalijte do koší�čků na muffiny
                                                       a pečte na 180 °C asi 30 minut. Mascarpone a lí�skooří�škový krém vyšlehej-
                                                       te  a  nechte  odležet  v  lednici.  Po  upečení�  nechte  muffiny  vychladnout
                                                             a poté na ně cukrářským sáčkem naneste připravený krém
                                                                       a přidejte čokoládovou ozdobu.


















 Dort
 s čokoládovou
 ganache









                                                                                             Lískooříškové
                                                                                             cupcakes















 Dort s čokoládovou ganache

 240 g hladké mouky, 250 g cukru, 90 g kvalitního kakaa, 1 a ½ lžičky prášku do pečiva, 1 a ½ lžičky jedlé sody, špetka soli,
 250 ml mléka, 125 ml oleje, 2 vejce, 1 lžička vanilkového extraktu, lžička instantní kávy, 250 ml horké vody
 Ganache: 70 g kvalitního kakaa, plechovka slazeného kondenzovaného mléka, plechovka neslazeného kondenzovaného mléka,
 3 lžíce kukuřičného škrobu, špetka soli, bílá čokoládová poleva, lžíce másla


 Mouku prosejte, přidejte kakao, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a cukr. Vše promí�chejte. Do směsi rozklepněte vejce, přilijte mléko, olej
 a vanilkový extrakt. Z ingrediencí� vypracujte těsto. V horké vodě rozpusťte kávu, vlijte do těsta a rozmí�chejte. Hluboký plech nebo dortovou
 formu vyložte pečicí�m papí�rem a poměrně ří�dké těsto vlijte. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C 45–50 minut. Pro pří�pravu ganache
 smí�chejte a dobře promí�chejte všechny ingredience. Směs pak zahří�vejte na mí�rném ohni zhruba 20 minut, dokud nebude hladká a lesklá.
 Nakonec přidejte lží�ci másla a nechte rozpustit. Po dopečení� korpus vyndejte z formy a přelijte připraveným ganache. Můžete také rozpustit
 bí�lou čokoládovou polevu, kterou špejlí� vmí�chejte do té čokoládové.


 14                                                                                                             15
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20