Page 17 - Magazín JIP Potraviny
P. 17

Čokoládové pusinky


 3 bílky
 225 g cukru
 30 g moučkového cukru
 lžička vanilkového extraktu
 půl lžičky vinného octa
 200 g čokolády
 čokoládová poleva


 Bí�lky vyšlehejte do husté pěny. Postupně do pěny přidávej-
 te oba druhy cukru, vanilkový extrakt a vinný ocet. Slehejte,
 �
 �
 dokud se cukr nerozpustí� a nevznikne tuhý sní�h. Cokoládu
 rozpusťte ve vodní� lázni. Na plech vyložený pečicí�m papí�rem
 nandejte  sněhové  pusinky,  které  pokapejte  rozpuštěnou
 čokoládou a jen lehce špejlí� zapracujte.
 Pusinky sušte v troubě rozehřáté na 130 °C, dokud se ne-
 odlepují� od pečicí�ho papí�ru. Po vychladnutí� je ještě přelijte
 čokoládovou polevou.


             Dort
             s pekanovými
             ořechy
















 Čokoládové
 pusinky











                                            Dort s pekanovými ořechy


            Těsto: 150 g polohrubé mouky, 250 g třtinového cukru, 50 g kvalitního kakaa, 4 vejce, 150 g nasekaných pekanových ořechů,
                                            1 prášek do pečiva, 70 ml vody, špetka soli
                  Krém: 2 žloutky, 60 g cukru, 100 g čokolády, 350 ml mléka, 80 g hladké mouky, 250 g másla, 1 vanilkový cukr,
                                100 g nasekaných pekanových ořechů, celé pekanové ořechy na ozdobení

                                               �
        Nejprve připravte těsto. Bí�lky oddělte od žloutků. Zloutky pak vyšlehejte s cukrem a vodou do světlé pěny. Přidejte mleté ořechy a prosátou
        mouku s práškem do pečiva a kakaem a vše promí�chejte. Z bí�lků vyšlehejte sní�h se špetkou soli a vmí�chejte do těsta. To přelijte do dor-
                                                             �
        tové formy a pečte na 160 °C asi třičtvrtě hodiny. Připravte krém. Cokoládu rozpusťte nad vodní� lázní� a přidejte k ní� cukr a žloutky. Pár
        minut mí�chejte a následně sundejte z plotny. Větší� část mléka zahřejte na mí�rném plamenu. Ve zbytku mléka rozmí�chejte mouku a vlijte do
        zahřátého mléka. Mí�chejte, dokud se mléko nezačne vařit. Poté do něj přilijte rozpuštěnou čokoládu, stáhněte z plotny a nechte vychladnout.
        Máslo vyšlehejte s vanilkovým cukrem a vmí�chejte do něj čokoládový krém s mlékem. Korpus rozří�zněte. Do ⅓ krému přisypte ořechy
                 a promí�chejte, pak jej namažte do rozří�znutého korpusu. Zbytek krému namažte na dort a posypte ho celými ořechy.


 16                                                                                                             17
   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22