Page 15 - Magazín JIP Potraviny
P. 15
turecké
Turecké manty
Těsto: 500 g hladké mouky, 1 vejce, 3 lžíce vody, lžička soli
Náplň: 350 g mletého masa (vepřové, hovězí, jehněčí…),
300 g cibule, sůl, pepř, olej
Dipy: bílý jogurt, sůl, ocet, cibule
Z mouky, vejce, soli a vody vypracujte hladké nelepivé těsto, které
pak nechte alespoň půl hodiny odpočinou v lednici. Mezití�m na-
krájejte najemno cibuli, smí�chejte s mletým masem, osolte a opepřete.
Těsto rozdělte na válečky a z nich pak ukrojujte menší� kousky, ze
kterých tvarujte kulaté tenké placičky. Do každé placičky vložte lží�ci
mletého masa s cibulí�. Dva protilehlé okraje placičky prsty spojte,
s houbami poté spojte zbylé dva okraje. Jejich rohy pak spojte tak, aby kolem
první�ch spojených okrajů vytvořily kruh. Spodek mant pak potřete
olejem a vložte na pařák nad vroucí� vodou a napařujte zhruba
40 minut. Manty podávejte s dipy – na jogurtový dip promí�chejte
bí�lý jogurt se solí�, na octový nakrájejte do octu najemno cibuli.
Gnocchi s houbami
500 g bramborových gnocchi, 400 g žampionů / sušených hub,
1 cibule, 2 stroužky česneku, několik snítek šalvěje, olej, sůl, pepř
Bramborové gnocchi uvařte ve vroucí� vodě podle návodu. Cibuli
a česnek nakrájejte najemno, na pánvi rozpalte olej a obě suroviny
na něm orestujte. Přidejte houby (pokud použí�váte sušené houby,
namočte je před další�m zpracování�m na čtvrt hodiny do vody),
přilijte trochu vody a nechte chvilku podusit. Poté přidejte uvařené
gnocchi, sní�tky šalvěje a dochuťte solí� a pepřem. Vše nechte prohřát
a rozvonět.
15