Page 13 - Magazín JIP Potraviny
P. 13
Boží milosti
250 g hladké mouky, 50 g másla, 50 g krupicového cukru,
2 žloutky, 2 lžíce bílého vína, 5 lžic zakysané smetany,
špetka soli, lžička citronové kůry, olej na smažení,
moučkový a vanilkový cukr na obalení
Mouku smí�chejte na vále s cukrem, žloutky, bí�lým ví�nem, sme-
tanou, špetkou soli, citronovou kůrou a změklým máslem a vy-
pracujte těsto. To nechte v lednici půl hodiny odpočinout. Z těsta
pak vyválejte asi 4 mm silnou placku a zubatým rádýlkem vykra-
jujte obdélní�kové (zhruba 8 x 5 cm) či jiné tvary, které uvnitř ještě
dvakrát nakrojte. Smažte v dostatečném množství� rozpáleného
oleje krátce, jen dorůžova. Během smažení� by se měly milosti na-
fouknout. Pokud se to nedaří�, na chvilku je přiklopte pokličkou.
Ještě teplé je obalujte v moučkovém cukru smí�chaném s vanil-
kovým. Boží� milosti jsou velmi křehké, proto s nimi manipulujte
opatrně, aby se nepolámaly.
Smažené koblihy
50 g másla, 40 g moučkového cukru, 4 žloutky, vanilkový cukr,
lžíce citronové šťávy, 3 lžíce rumu, 250 ml mléka, lžíce cukru,
30 g droždí, 500 g hladké mouky, 1/2 lžičky soli, džem, tuk na
smažení
Změklé máslo utřete s cukrem do pěny. Vmí�chejte žlout-
ky, vanilkový cukr a po kapkách citronovou šťávu a rum. Do
100 ml vlažného mléka rozdrobte droždí�, přidejte lžičku cuk-
ru, lží�ci mouky a lehce zamí�chejte. Kvásek přikryjte ubrouskem
a nechte na teplém mí�stě asi 10 minut kynout. Do žloutkové
směsi vlijte kvásek, přidejte zbytek mouky se solí� a vlažné
mléko. Vypracujte těsto, které poprašte moukou, přikryjte
a nechte asi hodinu kynout. Vyklopte ho na pomoučený vál a vy-
válejte asi centimetr vysokou placku. Na polovině si tvoří�tkem
lehce naznačte kroužky. Do jejich středu dejte džem. Druhou
část těsta překlopte. Kolem vyvýšených mí�st je přitiskněte prsty,
aby se těsto spojilo a tvoří�tkem vykrájejte koblihy, které nechte
20 minut vykynout. V polovině kynutí� otočte rubem nahoru,
aby koblihy kynuly stejnoměrně. Rozpalte tuk a koblihy v něm
usmažte. Ne moc prudce, nejprve z jedné strany pod pokličkou,
pak odkryjte, otočte je a dosmažte dozlatova. Tuku musí� být hod-
ně, koblihy musí� plavat. Úsmažené koblihy nechte okapat na sí�tu
a posypejte je vanilkovým cukrem.
Škvarkové pagáče
600 g polohrubé mouky, 350 ml mléka, 400 g škvarků,
1 vejce, 60 ml oleje, kostka droždí, lžíce cukru, lžíce soli,
vejce na potření
Do vlažného mléka nasypte lží�ci cukru, rozdrobte droždí� a nech-
te vzejí�t kvásek. Mouku, mléko, vejce, olej smí�chejte, do směsi
přilijte kvásek, vypracujte těsto a nechte 10 minut odpočí�vat.
Těsto pak přemí�stěte na vál a rozválejte na asi půl centimet-
ru vysoký obdélní�k. Na něj rozprostřete vlažné škvarky a po-
dle potřeby osolte. Obdélní�k pak na třikrát přeložte a nechte
10 minut odpočinout, pak znovu na třikrát přeložte a nechte vy-
kynout. Zabalené těsto pak rozválejte do obdélní�ku vysokého asi
dva až tři centimetry a vykrajujte kolečka. Ta položte na plech
a nechte vykynout. Před upečení�m je potřete rozšlehaným vej-
cem. Pagáče pečte v troubě předehřáté na 190 °C asi čtvrt hodiny.
13