Page 17 - Magazín JIP Potraviny
P. 17

Zapečené gnocchi
                                                                          s mletým masem

                                                                          500 g bramborových gnocchi
                                                                          450 g mletého masa
                                                                          1 cibule
                                                                          3 stroužky česneku
                                                                          100 g strouhaného parmezánu
                                                                          6 plátků mozzarelly
                                                                          pár lístků bazalky
                                                                          pár snítek petrželky
                                                                          olej

                                                                          Troubu rozehřejte na 200 °C. Gnocchi uvařte ve vroucí�
                                                                          vodě.  Cibuli  nakrájejte  najemno,  na  pánvi  rozpalte
                                                                          olej a cibuli na něm nechte zesklovatět, poté přidejte
                                                                          mleté maso a orestujte. Přidejte také najemno nase-
                                                                          kaný  česnek  a  nechte  rozvonět.  Nakonec  do  směsi
                                                                          vmí�chejte uvařené gnocchi a parmezán a promí�chej-
                                                                          te.  Vše  pak  přendejte  do  zapékací�  mí�sy,  navrch  po-
                                                                          ložte plátky mozzarelly a pečte zhruba 20 minut. Před
                                                                          podávání�m ozdobte lí�stky bazalky a petrželkou.

          s rajčatovou                                                    Gnocchi

          omáčkou                                                         s rajčatovou omáčkou
                                                                          500 g bramborových gnocchi
                                                                          400 g loupaných krájených rajčat
                                                                          100 ml masového nebo zeleninového vývaru
                                                                          3 stroužky česneku
                                                                          100 g strouhaného parmezánu
                                                                          olej
                                                                          sušený rozmarýn
                                                                          čerstvá bazalka
                                                                          sůl a pepř

                                                                          Gnocchi uvařte ve vroucí� vodě. Na pánvi rozehřejte
                                s bazalkovým                              olej  a  orestujte  najemno  nasekané  stroužky  česne-
                                                                          ku. Přidejte krájená rajčata, vývar, rozmarýn, osolte
                                pestem                                    a  opepřete.  Do  rajčatové  směsi  pak  vsypejte  noky
                                                                          a vše pár minut povařte. Na závěr přisypte nastrou-
                                                                          haný  parmezán,  promí�chejte  a  podávejte  ozdobené
                                                                          lí�stky čerstvé bazalky.

                                                                          Gnocchi
                                                                          s bazalkovým pestem

                                                                          400 g bramborových gnocchi
                                                                          60 g bazalkového pesta
                                                                          100 ml masového nebo zeleninového vývaru
                                                                          200 ml 33% smetany
                                                                          1 dcl bílého vína
                                                                          2 stroužky česneku
                                                                          100 g nastrouhaného parmezánu
                                                                          olej
                                                                          sůl a pepř

                                                                          Na  pánvi  s  rozehřátým  olejem  orestujte  najemno
                                                                          nasekaný česnek, přidejte smetanu, ví�no, vývar a pes-
                                                                          to a nechte mí�rně provařit. Gnocchi uvařte ve vroucí�
                                                                          vodě a vmí�chejte je do smetanové směsi. Pánev zakryj-
                                                                          te pokličkou a pár minut povařte. Poté pánev odkryj-
                                                                          te  a  ještě  povařte,  dokud  se  tekutina  nezredukuje.
                                                                          Nakonec  přisypte  nastrouhaný  parmezán  a  nechte
                                                                          rozpustit, dochuťte solí� a pepřem.
                                                                                                                17
   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22