CHŘEST
Lahodnou chuť této rostliny opěvovali už staří Egypťané, Řekové i Římané. Značné účinky a lahodná chuť křehkých bílých, zelených a purpurových výhonků předurčila oblibu jejich konzumace. Od 10. století se chřest pozvolna těšil oblibě i ve střední Evropě. Pochutnávala si na něm i Kateřina Medicejská a Ludvík XIV. V Čechách byl využíván chřest z Ivančic a od roku 1791 chřest z kralupských chřestoven.
Při koupi se řiďte jednoduchým pravidlem: Výhonky musí být pružné, nesmí se ohýbat a špičky musí být uzavřeny. Doporučujeme uchovávat ve vlhké utěrce v lednici maximálně po dobu tří dnů. Při přípravě pamatujeme na to, že se zelený chřest neloupe, nýbrž se pouze odlamují ztvrdlé konce, a vaří se 3–5 minut v osolené vodě s trochou cukru a citrónu. Bílý chřest se loupe a vaří 7–9 minut, taktéž v osolené vodě s trochou citrónu. Sezóna chřestu začala a jeho využití je opravdu široké, od salátů či polévek až po chřest grilovaný, pečený i smažený.
Poradíme Vám, jak rafinovaně chřest připravit a jak si na něm maximálně pochutnat.
Těstoviny s chřestem • Chřestový salát • Vanilková panna cotta • Vařený chřest
VYZKOUŠEJTE CHŘEST I VY A UVIDÍTE, ŽE VÁM BUDE CHUTNAT.
TĚSTOVINY SE ZELENÝM CHŘESTEM |
|
Na 4 porce potřebujete: |
- 500 g zeleného chřestu,
- 600 g kuřecích prsou,
- 500 g špaget,
- 200 ml 28 % smetany,
- 300 g sýru s modrou plísní,
- 1 ks cibule, 2 stroužky česneku,
- olivový olej, sůl a pepř.
|
Postup přípravy: |
Na oleji orestujeme cibuli a česnek nakrájené na plátky, přidáme nastrouhaný sýr, který necháme rozpustit, a zalijeme smetanou. Směs lehce povaříme a přidáme na kousky nakrájený, povařený chřest. Kuřecí steak opečeme na oleji, osolíme a opepříme dle chuti. Připravenou omáčkou přelijeme uvařené špagety a přidáme na plátky nafiletované maso. Dozdobíme uvařeným chřestem.
|
CHŘESTOVÝ SALÁT S RUKOLOU A HOUBAMI |
|
Na 4 porce potřebujete:
|
- 500 g zeleného chřestu,
- 100 g salátu rukoly, 300 g hub,
- 250 g rajčat cherry,
- 100 g kaparů,
- hrubá mořská sůl, drcený barevný pepř, cukr,
- 1 ks citrónu, olivový olej a máslo.
|
Postup přípravy: |
Na kousky nakrájený a uvařený zelený chřest smícháme s rukolou, nakrájenými rajčaty cherry, kapary a na másle orestovanými houbami. Přidáme hrubou mořskou sůl, pepř, trochu cukru, šťávu z jednoho citrónu a trochu olivového oleje. Vše promícháme a podáváme s opečenou bagetkou.
|
VANILKOVÁ PANNA COTTA S KARAMELIZOVANÝM CHŘESTEM |
|
Na 4 porce potřebujete: |
Panna cotta:
- 400 ml smetany ke šlehání,
- 60 g cukru krupice,
- 2 plátky želatiny,
- 1 ks vanilkového lusku.
Chřest:
- 200 g baby chřestu,
- 200 g cukru krupice,
- 50 g másla.
|
Postup přípravy: |
Želatinu namočíme do studené vody, aby nám nabobtnala. Smetanu, cukr a zrníčka z vanilkového lusku přivedeme k varu. Poté vyjmeme želatinu z vody a přidáme do horké směsi. Hotovou směs nalijeme do skleniček nebo silikonových forem. Necháme v lednici odležet cca 4 hodiny. Cukr krupici dáme do hrnce a necháme rozpustit, dokud nám nevznikne světlý karamel; poté přimícháme máslo. Nakonec přidáme blanšírovaný a oloupaný chřest nakrájený na menší kousky. Lehce zamícháme a spolu s panna cottou servírujeme.
|
VAŘENÝ CHŘEST S MALTÉZSKOU OMÁČKOU |
|
Na 4 porce potřebujete: |
- 500 g bílého chřestu,
- 500 g zeleného chřestu,
- 4 žloutky,
- 1 dcl bílého vína,
- 150 g másla,
- 1 dcl šťávy z červeného pomeranče,
- sůl, pepř,
- 1 lžíce cukru,
- šťáva z půlky citrónu,
- 2 lžíce strouhanky z bílého pečiva.
|
Postup přípravy: |
Víno a pomerančovou šťávu svaříme na 3/4 původního množství, stáhneme a necháme minutu schladnout. Do směsi přidáme syrové žloutky a vyšleháme do pěny. Do ní pak opatrně zašleháváme rozpuštěné máslo. Dochucujeme solí, pepřem a šťávou z pomerančů kvůli zvýraznění dle chuti. Na sucho opečeme strouhanku na pánvi do zlatova a zdobíme po okraji talíře. Zelený a bílý chřest oloupeme a uvaříme ve vroucí vodě s cukrem a šťávou z půlky citrónu. Po uvaření zprudka zchladíme pod tekoucí vodou. |