Page 17 - Magazín JIP Potraviny
P. 17
Meruňkový džem
Suroviny:
2 kg vypeckovaných domácích meruněk
600 g cukru
20 g pektinu
Postup:
Sklenice i s víčky, do kterých budete nalévat džem, nej-
prve důkladně umyjte. Na plech nalijte zhruba 2 cm vody
a sklenice i víčka na něj naskládejte a nechte je v troubě
sterilizovat na 100 °C asi 10 až 15 minut. Mezitím oplách-
něte meruňky a nakrájejte je na kostičky. Ovoce vložte
do hrnce s cukrem, promíchejte a vařte za občasného
míchání, dokud nezíská potřebnou konzistenci, přibližně
5 minut. Pokud nechcete mít v džemu větší kousky, můžete
ovoce propasírovat přes sítko a vrátit do hrnce. Před kon-
cem vaření si rozmíchejte pektin s trochou cukru, přidejte
do ovoce a ještě chvíli povařte. Do připravených sklenic
džem nalijte, ihned zavíčkujte a nechte vychladnout dnem
vzhůru.
Meruňkový
džem
17