Page 16 - Magazín JIP Potraviny
P. 16
Meruňkový
cheesecake
Nepečený meruňkový cheesecake
Suroviny:
200 g sušenek Bebe (nebo jiných), 100 g rozpuštěného másla,
500 g krémového sýru, 200 ml zakysané smetany, 20 g želatiny pro
ztužení krémů, 2 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce meruňkového
džusu, čerstvé meruňky
Postup:
Sušenky rozmixujte a přidejte rozpuštěné máslo. Směs namačkejte buď
do velké dortové formy, nebo rozdělte do několika menších formiček
a nechte v lednici ztuhnout.
Krémový sýr a zakysanou smetanu vyšlehejte s cukrem do hladkého
krému. Do hrnce nalijte meruňkový džus se dvěma lžícemi vody, přidej-
te želatinu a nechte nabobtnat. Poté želatinu zahřejte, dokud se úplně
nerozpustí, přidejte trochu krému, rozmíchejte a smíchejte se zbytkem
krému. Ten nalijte do formy a nechte alespoň dvě hodiny v ledničce ztu-
hout. Čerstvé meruňky nakrájejte na měsíčky, naskládejte navrch krému
a cheseecake uložte nejlépe přes noc do ledničky.
Meruňkový
dezert
Meruňkový jogurtový dezert
Suroviny:
10 meruněk, 200 ml jogurtu, 200 ml smetany ke šlehání, 1 vanilkový
cukr, 80 g cukru, 2 lžíce medu, lžíce másla
Postup:
Jogurt, smetanu a vanilkový cukr vyšlehejte do jemného krému a nalijte
do připravených skleniček.
Meruňky nakrájejte na malé kostičky. V hrnci smíchejte cukr s medem
a vařte, dokud nevznikne karamel. Poté přidejte máslo a nakrájené me-
ruňky a na mírném ohni povařte 1 až 2 minuty. Vzniklý karamel slijte
a meruňky nechte vychladnout. Na krém položte několik lžic meruněk,
které přelijte lžičkou karamelu.
16