Page 16 - Magazín JIP Potraviny
P. 16

Meruňkový
                                                                        cheesecake




















                                                             Nepečený meruňkový cheesecake

                                                             Suroviny:
                                                             200 g sušenek Bebe (nebo jiných), 100 g rozpuštěného másla,
                                                             500 g krémového sýru, 200 ml zakysané smetany, 20 g želatiny pro
                                                             ztužení krémů, 2 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce meruňkového
                                                             džusu, čerstvé meruňky

                                                             Postup:
                                                             Sušenky rozmixujte a přidejte rozpuštěné máslo. Směs namačkejte buď
                                                             do velké dortové formy, nebo rozdělte do několika menších formiček
                                                             a nechte v lednici ztuhnout.
                                                             Krémový sýr a zakysanou smetanu vyšlehejte s cukrem do hladkého
                                                             krému. Do hrnce nalijte meruňkový džus se dvěma lžícemi vody, přidej-
                                                             te želatinu a nechte nabobtnat. Poté želatinu zahřejte, dokud se úplně
                                                             nerozpustí, přidejte trochu krému, rozmíchejte a smíchejte se zbytkem
                                                             krému. Ten nalijte do formy a nechte alespoň dvě hodiny v ledničce ztu-
                                                             hout. Čerstvé meruňky nakrájejte na měsíčky, naskládejte navrch krému
                                                             a cheseecake uložte nejlépe přes noc do ledničky.
                 Meruňkový
                 dezert
                                                             Meruňkový jogurtový dezert

                                                             Suroviny:
                                                             10 meruněk, 200 ml jogurtu, 200 ml smetany ke šlehání, 1 vanilkový
                                                             cukr, 80 g cukru, 2 lžíce medu, lžíce másla

                                                             Postup:
                                                             Jogurt, smetanu a vanilkový cukr vyšlehejte do jemného krému a nalijte
                                                             do připravených skleniček.
                                                             Meruňky nakrájejte na malé kostičky. V hrnci smíchejte cukr s medem
                                                             a vařte, dokud nevznikne karamel. Poté přidejte máslo a nakrájené me-
                                                             ruňky a na mírném ohni povařte 1 až 2 minuty. Vzniklý karamel slijte
                                                             a meruňky nechte vychladnout. Na krém položte několik lžic meruněk,
                                                             které přelijte lžičkou karamelu.


       16
   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21