Page 23 - JIP katalog maso 2024
P. 23

PŘÍPRAVA STEAKU

                                                 NEJČASTĚJŠÍ CHYBY



                           Vyvarujte se následujícím chybám při přípravě steaku. Tyto chyby jsou častější než si myslíte.



                        VÝBĚR  MASA                                        NESPRÁ VNÁ  TEPL O TA
        První chybou bývá výběr masa. Vybírejte vždy vyzrálé maso, čím blíž   Pánev nebo gril musí být pořádně rozpálené. Gril ani pánev není
        k exspiraci, tím bude maso více křehké a díky tomu i šťavnaté. U do-  dobré olejovat, lépe olejem lehce potřít pouze maso. Maso se na
        mácí produkce je dobré znát podmínky chovu i zpracování doby-  rozpálený  gril,  pánev  zpočátku  „přilepí”,  ale  po  chvíli  se  zatáhne
        tčete, co je platné, že maso má certifikát bio, pokud není dobře   a odlepí se, k obrácení používejte vždy kleště, dvě lžíce, pinzetu
        vyzrálé, nejlépe vystařené, steak uděláte jen ze svíčkové a možná   apod., nikdy do masa nepíchejte, zbytečně byste maso zbavovali
        z roštěné.                                              šťávy. Po řádném zatažení z obou stran, steaky necháme „dozrát při
                                                                teplotě 80 max. 100 °C, pokud by se maso peklo po celou dobu jen
                                                                na vysokou teplotu, steak by byl tvrdší a sušší.
                   Z  LEDNICE  NA  PÁNEV
        Maso  z  lednice  nikdy  hned  negrilujte!  Vždy  nechte  maso  dobře
        „rozdýchat” a nabrat pokojovou teplotu. Ledové maso ztratí mnoho        NEODPOČINEK
        šťávy a díky tomu bude tuhé a málo chutné.              „Odpočinek” je důležitý. Po dopečení maso ihned nekrájejte, potře-
                                                                buje si totiž odpočinout. V případě, že byste maso ihned rozkrojili,
                                                                veškerá šťáva vám vyteče ven a v mase vám nezbude žádná chuť.
                          MARINÁD Y                             Nebojte, že by vám mohl vychladnout. Klidně jej přikryjte alobalem
        Pokud  chcete  mít  zážitek  z  dobrého  masa,  kupujte  na  steaky  jen   a nechte 10-15 minut odpočívat. Trpělivost se určitě vyplatí.
        opravdu kvalitní maso, zapomeňte na grilovací koření, steakové ko-
        ření a podobné hrůzné směsi (plné soli a taky drahé). Steaky připra-
        vujeme pro fantastickou chuť masa, proto postačí pouze sůl a pepř.   STUPEŇ  PR OPEČENÍ
        Nebojte se trochu přidat sůl a čerstvě namletý pepř, hovězí potře-  Profesionálové poznají správně propečený steak podle dotyku. Ten-
        buje dobře dochutit. Solit steaky můžete těsně před grilováním nebo   to postup vyžaduje však dostatečnou praxi. Není ostuda, pokud po-
        až po grilování, určitě nesolte delší čas před grilováním, sůl by vám   užijete vpichový teploměr. Podle vnitřní teploty poznáte s přesností,
        vytáhla šťávu. K doplnění steaků použijte salsy nebo omáčky, ale   jak na tom vaše maso je.
        zase je dobré použít takové co nezastřou chuť samotného masa.

                                                                                   VIDLIČKA
                                                                Nikdy steak nepropichujte či nestláčejte vidličkou. Ze steaku se uvolní
                                                                důležitá šťáva. Při přípravě steaku je žádoucí udržet tuk uvnitř masa.



                                                                              R O VNOU  NA  STŮL
                                                                Po  patřičném  odpočinku  byste  měli  maso  znovu  dokořenit  solí
                                                                a pepřem. Během grilování koření ztratí na intenzitě.






















                                                                                        STEAKOVÉ MASO            21
   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28