Page 23 - JIP katalog maso 2024
P. 23
PŘÍPRAVA STEAKU
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY
Vyvarujte se následujícím chybám při přípravě steaku. Tyto chyby jsou častější než si myslíte.
VÝBĚR MASA NESPRÁ VNÁ TEPL O TA
První chybou bývá výběr masa. Vybírejte vždy vyzrálé maso, čím blíž Pánev nebo gril musí být pořádně rozpálené. Gril ani pánev není
k exspiraci, tím bude maso více křehké a díky tomu i šťavnaté. U do- dobré olejovat, lépe olejem lehce potřít pouze maso. Maso se na
mácí produkce je dobré znát podmínky chovu i zpracování doby- rozpálený gril, pánev zpočátku „přilepí”, ale po chvíli se zatáhne
tčete, co je platné, že maso má certifikát bio, pokud není dobře a odlepí se, k obrácení používejte vždy kleště, dvě lžíce, pinzetu
vyzrálé, nejlépe vystařené, steak uděláte jen ze svíčkové a možná apod., nikdy do masa nepíchejte, zbytečně byste maso zbavovali
z roštěné. šťávy. Po řádném zatažení z obou stran, steaky necháme „dozrát při
teplotě 80 max. 100 °C, pokud by se maso peklo po celou dobu jen
na vysokou teplotu, steak by byl tvrdší a sušší.
Z LEDNICE NA PÁNEV
Maso z lednice nikdy hned negrilujte! Vždy nechte maso dobře
„rozdýchat” a nabrat pokojovou teplotu. Ledové maso ztratí mnoho NEODPOČINEK
šťávy a díky tomu bude tuhé a málo chutné. „Odpočinek” je důležitý. Po dopečení maso ihned nekrájejte, potře-
buje si totiž odpočinout. V případě, že byste maso ihned rozkrojili,
veškerá šťáva vám vyteče ven a v mase vám nezbude žádná chuť.
MARINÁD Y Nebojte, že by vám mohl vychladnout. Klidně jej přikryjte alobalem
Pokud chcete mít zážitek z dobrého masa, kupujte na steaky jen a nechte 10-15 minut odpočívat. Trpělivost se určitě vyplatí.
opravdu kvalitní maso, zapomeňte na grilovací koření, steakové ko-
ření a podobné hrůzné směsi (plné soli a taky drahé). Steaky připra-
vujeme pro fantastickou chuť masa, proto postačí pouze sůl a pepř. STUPEŇ PR OPEČENÍ
Nebojte se trochu přidat sůl a čerstvě namletý pepř, hovězí potře- Profesionálové poznají správně propečený steak podle dotyku. Ten-
buje dobře dochutit. Solit steaky můžete těsně před grilováním nebo to postup vyžaduje však dostatečnou praxi. Není ostuda, pokud po-
až po grilování, určitě nesolte delší čas před grilováním, sůl by vám užijete vpichový teploměr. Podle vnitřní teploty poznáte s přesností,
vytáhla šťávu. K doplnění steaků použijte salsy nebo omáčky, ale jak na tom vaše maso je.
zase je dobré použít takové co nezastřou chuť samotného masa.
VIDLIČKA
Nikdy steak nepropichujte či nestláčejte vidličkou. Ze steaku se uvolní
důležitá šťáva. Při přípravě steaku je žádoucí udržet tuk uvnitř masa.
R O VNOU NA STŮL
Po patřičném odpočinku byste měli maso znovu dokořenit solí
a pepřem. Během grilování koření ztratí na intenzitě.
STEAKOVÉ MASO 21