Page 28 - Magazín JIP Potraviny
P. 28
Pizzové trojúhelníky
balíček listového těsta
150 g šunky
150 g kvalitního plátkového sýru
2 lžíce nakládané kukuřice
pár oliv pizzové
kečup
vejce na potření trojúhelníky
sezamová semínka
Troubu předehřejte na 180 °C. Listové těsto vyválejte do
tenké placky, kterou potřete kečupem. Na těsto vyskládejte
plátky šunky a sýru a posypejte kukuřicí�. Olivy nakrájejte
na kolečka a také je rozprostřete po placce. Těsto smotejte
do rolády, vršek potřete rozšlehaným vají�čkem, posypte
sezamovými semí�nky a zešikma roládu nakrájejte na troj-
úhelní�ky. Pečte v předehřáté troubě zhruba půl hodiny.
Zelný štrúdl
balíček listového těsta
500 g kysaného zelí
1 cibule
zelný štrúdl 200 g slaniny nakrájené na plátky
60 g másla
2 feferonky
sůl a čerstvě mletý pepř
kmín, vejce, zakysaná smetana
Cibuli nakrájejte na plátky, slaninu na kostičky, feferonky
na malé kousky. Na pánvi rozhřejte máslo, přidejte cibuli
a orestujte, následně přisypte slaninu a feferonky, které také
nechte orestovat. Nakonec přidejte zelí� a vše promí�chej-
te. Nechte vychladnout. Listové těsto vyválejte do placky.
Troubu rozehřejte na 190 °C. Zelnou směs rovnoměrně roz-
prostřete na těsto a opepřete. Těsto pak zabalte do rolády,
potřete rozšlehaným vají�čkem a dejte péct na 30–40 minut,
dokud štrúdl nezezlátne. Po dopečení� nechte lehce vychlad-
nout a podávejte se zakysanou smetanou.
Mini pizzy
Těsto: Ochucení:
500 g hladké mouky 2 sýry camembert
21 g droždí 2 rajčata
30 ml oleje sušená i čerstvá bazalka
lžíce cukru sůl
špetka soli
asi 300 ml vody
Do trochy vlažné vody rozdrobte droždí�, přidejte cukr a ne-
chte vzejí�t kvásek. Do prosáté mouky přidejte sůl, kvásek,
olej, postupně přilévejte vodu a rukama zpracovávejte těs-
to, které nechte vykynout. Těsto pak rozválejte a z placky
vykrojte větší� kolečka, která položte na plech s pečicí�m
papí�rem a ještě nechte chví�li vykynout. Troubu rozehřejte
na 200 °C. Na placky položte plátky camembertu a na něj mini pizzy
plátek rajčete. Osolte, posypejte sušenou bazalkou a v roze-
hřáté troubě pečte dozlatova. Hotové pizzy ozdobte čerst-
vou bazalkou.
28