Page 28 - Magazín JIP Potraviny
P. 28

Pizzové trojúhelníky

       balíček listového těsta
       150 g šunky
       150 g kvalitního plátkového sýru
       2 lžíce nakládané kukuřice
       pár oliv                                                  pizzové
       kečup
       vejce na potření                                          trojúhelníky
       sezamová semínka


       Troubu  předehřejte  na  180  °C.  Listové  těsto  vyválejte  do
       tenké placky, kterou potřete kečupem. Na těsto vyskládejte
       plátky šunky a sýru a posypejte kukuřicí�. Olivy nakrájejte
       na kolečka a také je rozprostřete po placce. Těsto smotejte
       do  rolády,  vršek  potřete  rozšlehaným  vají�čkem,  posypte
       sezamovými semí�nky a zešikma roládu nakrájejte na troj-
       úhelní�ky. Pečte v předehřáté troubě zhruba půl hodiny.





                                                                   Zelný štrúdl

                                                                   balíček listového těsta
                                                                   500 g kysaného zelí
                                                                   1 cibule
              zelný štrúdl                                         200 g slaniny nakrájené na plátky
                                                                   60 g másla
                                                                   2 feferonky
                                                                   sůl a čerstvě mletý pepř
                                                                   kmín, vejce, zakysaná smetana

                                                                   Cibuli  nakrájejte  na  plátky,  slaninu  na  kostičky,  feferonky
                                                                   na  malé  kousky.  Na  pánvi  rozhřejte máslo,  přidejte  cibuli
                                                                   a orestujte, následně přisypte slaninu a feferonky, které také
                                                                   nechte  orestovat.  Nakonec  přidejte  zelí�  a  vše  promí�chej-
                                                                   te.  Nechte  vychladnout.  Listové  těsto  vyválejte  do  placky.
                                                                   Troubu rozehřejte na 190 °C. Zelnou směs rovnoměrně roz-
                                                                   prostřete na těsto a opepřete. Těsto pak zabalte do rolády,
                                                                   potřete rozšlehaným vají�čkem a dejte péct na 30–40 minut,
                                                                   dokud štrúdl nezezlátne. Po dopečení� nechte lehce vychlad-
                                                                   nout a podávejte se zakysanou smetanou.



       Mini pizzy

       Těsto:               Ochucení:
       500 g hladké mouky   2 sýry camembert
       21 g droždí          2 rajčata
       30 ml oleje          sušená i čerstvá bazalka
       lžíce cukru          sůl
       špetka soli
       asi 300 ml vody

       Do trochy vlažné vody rozdrobte droždí�, přidejte cukr a ne-
       chte vzejí�t kvásek. Do prosáté mouky přidejte sůl, kvásek,
       olej, postupně přilévejte vodu a rukama zpracovávejte těs-
       to, které nechte vykynout. Těsto pak rozválejte a z placky
       vykrojte  větší�  kolečka,  která  položte  na  plech  s  pečicí�m
       papí�rem a ještě nechte chví�li vykynout. Troubu rozehřejte
       na 200 °C. Na placky položte plátky camembertu a na něj                                mini pizzy
       plátek rajčete. Osolte, posypejte sušenou bazalkou a v roze-
       hřáté troubě pečte dozlatova. Hotové pizzy ozdobte čerst-
       vou bazalkou.


       28
   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33