Page 13 - Magazín JIP Potraviny
P. 13

Houbová polévka se zeleninou

                                                                   350 g čerstvých hub (hříbky, žampiony,…)
                                                                   1 cibule
                                                                   3 stroužky česneku
                                                                   2 l zeleninového vývaru
                                                                   1 střední cuketa
                                                                   2 mrkve
                                                                   sušený tymián
                                                                   sušené oregano
                                                                   bobkový list
                                                                   sůl a čerstvě mletý pepř
                                                                   olivový olej

                                                                   Cibuli a česnek nasekejte najemno. Houby očistěte a nakrájej-
                                             houbová               te na plátky, cuketu a mrkev na kolečka a ty ještě na čtvrtiny.
                                                                   V hrnci rozehřejte olivový olej a přidejte cibuli, kterou nechte
                                             polévka               zesklovatět. Pak přisypte nasekaný česnek a krátce orestujte.
                                                                   Houby, mrkev a cuketu vložte do hrnce, nechte lehce oresto-
                                                                   vat a přilijte vývar. Polévku osolte, opepřete, přidejte sušené
                                                                   bylinky a vařte zhruba 20 minut, dokud zelenina nezměkne.
                                                                   Vyndejte bobkový list, dle potřeby dochuťte a podávejte.

                                                                   Houbové rizoto


                                                                   600 g hub (můžete nakombinovat více druhů)
                                                                   350 g rýže typu arborio
                                                                   1,5 l drůbežího vývaru
                                                                   2 šalotky
                                                                   100 ml suchého bílého vína
                                                                   4 lžíce másla
                                                                   50 g strouhaného parmezánu
                                                                   pažitka
                                                                   olivový olej
                                          houbové                  sůl a čerstvě mletý pepř
                                          rizoto                   Houby  očistěte  a  nakrájejte  na  plátky.  Na  pánvi  rozehřejte
                                                                   2 lží�ce olivového oleje a houby zhruba tři minuty restujte, poté
                                                                   je dejte stranou. Salotku nasekejte najemno a krátce ji orestuj-
                                                                                �
                                                                   te na lží�ci olivového oleje v pánvi. Pak k ní� přisypte rýži a asi
                                                                   dvě  minuty  restujte.  Následně  přilijte  bí�lé  ví�no  a  nechte  jej
                                                                   zredukovat. Poté do pánve nalijte půl litru vývaru a za stálého
                                                                   mí�chání�,  když  se  tekutina  vsákne,  přilijte  další�  vývar.  Takto
                                                                   pokračujte, dokud rýže nebude al dente (na skus). K rýži pak
                                                                   přidejte houby, máslo, parmezán, najemno nasekanou pažitku
                                                                   a vše dobře promí�chejte.


                                                                   Plněné portobello

                                                                   4 větší portobello žampiony
                                                                   4 větší vejce
                                                                   50 g strouhaného parmezánu
                                                                   4 lžičky bazalkového pesta
                                                                   olivový olej
                                                                   čerstvá petrželka
                                                                   sůl a čerstvě mletý pepř

                                                                   Troubu  předehřejte  na  200  °C.  Z  hub  odří�zněte  nožičky
                                                                   a  odstraňte  lupeny.  Kloboučky  hub  potřete  olivovým  olejem
                                                                   a položte vrškem dolů na plech vyložený pečicí�m papí�rem. Hou-
                                                                   by dejte do trouby a pečte zhruba 5–7 minut. Poté portobello
       plněné                                                      vyndejte a osušte je papí�rovou utěrkou. Do každého klobouč-
                                                                   ku dejte lžičku pesta a opatrně rozetřete, na pesto rozklepněte
       portobello                                                  vají�čko, osolte, opepřete a posypte parmezánem. Houby vložte
                                                                   zpátky do trouby a pečte zhruba 15 minut při 180 °C. Hotové
                                                                   plněné portobello ozdobte nasekanou petrželkou.
                                                                                                                13
   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18