Page 13 - Magazín JIP Potraviny
P. 13
Houbová polévka se zeleninou
350 g čerstvých hub (hříbky, žampiony,…)
1 cibule
3 stroužky česneku
2 l zeleninového vývaru
1 střední cuketa
2 mrkve
sušený tymián
sušené oregano
bobkový list
sůl a čerstvě mletý pepř
olivový olej
Cibuli a česnek nasekejte najemno. Houby očistěte a nakrájej-
houbová te na plátky, cuketu a mrkev na kolečka a ty ještě na čtvrtiny.
V hrnci rozehřejte olivový olej a přidejte cibuli, kterou nechte
polévka zesklovatět. Pak přisypte nasekaný česnek a krátce orestujte.
Houby, mrkev a cuketu vložte do hrnce, nechte lehce oresto-
vat a přilijte vývar. Polévku osolte, opepřete, přidejte sušené
bylinky a vařte zhruba 20 minut, dokud zelenina nezměkne.
Vyndejte bobkový list, dle potřeby dochuťte a podávejte.
Houbové rizoto
600 g hub (můžete nakombinovat více druhů)
350 g rýže typu arborio
1,5 l drůbežího vývaru
2 šalotky
100 ml suchého bílého vína
4 lžíce másla
50 g strouhaného parmezánu
pažitka
olivový olej
houbové sůl a čerstvě mletý pepř
rizoto Houby očistěte a nakrájejte na plátky. Na pánvi rozehřejte
2 lží�ce olivového oleje a houby zhruba tři minuty restujte, poté
je dejte stranou. Salotku nasekejte najemno a krátce ji orestuj-
�
te na lží�ci olivového oleje v pánvi. Pak k ní� přisypte rýži a asi
dvě minuty restujte. Následně přilijte bí�lé ví�no a nechte jej
zredukovat. Poté do pánve nalijte půl litru vývaru a za stálého
mí�chání�, když se tekutina vsákne, přilijte další� vývar. Takto
pokračujte, dokud rýže nebude al dente (na skus). K rýži pak
přidejte houby, máslo, parmezán, najemno nasekanou pažitku
a vše dobře promí�chejte.
Plněné portobello
4 větší portobello žampiony
4 větší vejce
50 g strouhaného parmezánu
4 lžičky bazalkového pesta
olivový olej
čerstvá petrželka
sůl a čerstvě mletý pepř
Troubu předehřejte na 200 °C. Z hub odří�zněte nožičky
a odstraňte lupeny. Kloboučky hub potřete olivovým olejem
a položte vrškem dolů na plech vyložený pečicí�m papí�rem. Hou-
by dejte do trouby a pečte zhruba 5–7 minut. Poté portobello
plněné vyndejte a osušte je papí�rovou utěrkou. Do každého klobouč-
ku dejte lžičku pesta a opatrně rozetřete, na pesto rozklepněte
portobello vají�čko, osolte, opepřete a posypte parmezánem. Houby vložte
zpátky do trouby a pečte zhruba 15 minut při 180 °C. Hotové
plněné portobello ozdobte nasekanou petrželkou.
13