Page 9 - Magazín JIP Potraviny
P. 9
Vaječná omeleta
se žampiony
150 g menších žampionů, 4 vejce, 1 menší cibule,
2 lžíce másla, lžíce vody, čerstvě mletý pepř, sůl
Cibuli nasekejte najemno, žampiony nakrájejte na
menší� kousky. Na pánvi nechte rozehřát lží�ci más-
la, přidejte cibuli a nechte zesklovatět. Poté přidej-
te žampiony, orestujte je a ochuťte solí� a pepřem.
Houby stáhněte z plotny. Vají�čka rozklepněte do mis-
ky, přidejte k nim sůl, pepř, lží�ci vody a vidličkou je
rozšlehejte. Na pánvi rozehřejte lží�ci másla a vlijte
rozšlehaná vejce. Jakmile začnou vají�čka houstnout,
omeleta pomalu je promí�chávejte stěrkou, ale stále tak, aby
se žampiony vají�čka pokrývala celou plochu pánve.
Omeletu nechte chví�li smažit, poté na ni dejte při-
pravené houby a od okraje začněte odlepovat. Omele-
tu přeložte napůl a opatrně vyklopte na talí�ř.
Houbové měšce
200 g hladké mouky, 400 ml mléka, 2 vejce, špetka
soli, olej na smažení
Náplň: 200 g hub dle chuti, 1 cibule, 1 vejce, lžíce
másla, čerstvě mletý pepř, sůl, pažitka na zabalení
Prosátou mouku, sůl, vají�čka a mléko rozšlehejte do
hladkého palačinkového těsta. Na pánvi rozehřejte olej
a palačinky na něm z obou stran dozlatova usmažte.
Houby nakrájejte na menší� kousky. Cibuli nasekejte na- houbové
jemno a nechte ji zpěnit na rozehřátém másle. Přidejte měšce
pokrájené houby a orestujte. Nakonec do hub rozklep-
něte vají�čko a ještě lehce osmažte. Směs pak osolte
a opepřete. Houbovou směsí� naplňte palačinky, zabalte
je do balí�čků (měšců) a zavažte sní�tkou pažitky.
Slzovkové rizoto s houbami
150 g slzovky, 30 g kulatozrnné rýže, 2 šalotky,
rizoto 250 g hub, 1 l zeleninového vývaru,
150 g strouhaného parmezánu, 2 lžíce másla,
s houbami olivový olej, sůl a pepř
Slzovku namočte na několik hodin do vody. Tu pak
sceďte a slzovku vařte v čerstvé vodě zhruba půl hodi-
ny do poloměkka. Rýži uvařte dle návodu na skus.
�
Salotku nasekejte najemno a orestujte na olivovém
oleji. Houby pokrájejte na menší� kousky, přidejte je
k šalotce a lehce orestujte. Poté přidejte i rýži
a opět zarestujte. Do hrnce přidejte slzovku a pos-
tupně vlévejte vývar. Vše na mí�rném plamenu vařte
a průběžně mí�chejte, dokud se tekutina nevsákne
a slzovka i rýže nebudou měkké. Rizoto sundejte
z plotny a vmí�chejte do něj parmezán a máslo, vše
promí�chejte. Dle potřeby dochuťte solí� a pepřem.
9