Page 32 - Magazín JIP Potraviny
P. 32
Flautas
de spinachi Burritto
Sice v samém centru Pardubic, ale zároveň na šikovně
schovaném, a tím pádem klidném místě brzy zahájí už
desátou sezónu stylová mexická restaurace s penzionem
Hacienda Ranchero. Barevné, živelné a slunečné Mexiko
na vás dýchne už u dveří, a co teprve když ochutnáte zdej-
ší kuchyni… O mexické gastronomii i své restauraci nám
povyprávěla Lucie Roštlapilová.
Řekněte na úvod – kde vůbec vznikl nápad na mexickou
restauraci? Nápad vznikl už před mnoha lety, kdy jsme s kolegou
hodně cestovali. V té době restaurace nabí�zejí�cí� cizí� kuchyni byly
předevší�m ve větší�ch městech jako Praha nebo Brno, ale u nás tento
typ podniku chyběl. Nechtěli jsme být další� restaurací�, která nabí�zí�
od sví�čkové po pizzu, chtěli jsme se na něco specializovat. Moje ces-
ta tak začí�nala v restauraci La Čabaña a po nějaké době se naskytla
možnost prostor zde, v budoucí� Haciendě.
Churros Jak dlouho jste prostory upravovali do nynější podoby? Tr-
valo nám třičtvrtě roku, než jsme je dali do kupy. Původně zde totiž
se zmrzlinou byla shodou okolností� franší�za mexického podniku, která ale jedno-
ho dne zavřela a tři roky byl dům opuštěný. Když jsme sem přišli,
�
vypadalo to tady jako zámek Sí�pkové Růženky. Na stolech dokonce
ještě zůstaly chipsy a džusy… Prostory jsme tedy zrekonstruovali
a interiér upravili do mexického stylu.
Čím vám osobně byla a je mexická kuchyně blízká? Mexická kuchyně je chutná, ve světě je velmi
oblí�bená a baví� mě i nátura Mexičanů. Souhrou náhod jsme se v začátcí�ch seznámili s Mexičanem, který žil
�
v České republice a vzal si Češku. Ten nás uvedl do tajů mexické kuchyně jako takové, zároveň ale věděl, co
�
mají� rádi Češi a že ne všechno sneseme přesně tak, jak to vaří� Mexičani.
�
Co máte konkrétně na mysli? Tradiční� mexická kuchyně je plná luštěnin, kukuřice, naopak téměř se nevy-
uží�vá pšenice, ani maso Mexičani tolik nejí�. My na to jednoduše nejsme zvyklí�. Máme rádi sýry, smetanu,
pečivo… Když jsme byli v Mexiku, po deseti dnech už jsme kukuřici a fazole nemohli ani vidět :-) I proto v naší�
restauraci děláme spí�še Tex-Mex, tedy jí�dla, ve kterých se prolí�ná mexická a americká kuchyně.
Bezpochyby je tato kuchyně náročná i co se týče surovin. Ano, rajče ze zahrádky bude vždycky chut-
nat jinak než to, které dozrávalo už utržené. A stejně je to s avokádem a další�mi surovinami, které jsou pro
mexickou kuchyni typické. A na talí�ři je to pak samozřejmě znát. Proto využí�váme několik dodavatelů, část
produktů si necháváme dovážet napří�mo z USA a Mexika, část produktů pak odebí�ráme z JIPu, a to nejen kvůli
sortimentu, ale hlavně bezproblémovému servisu. Nikdy se nestalo, že by něco nepřišlo v pořádku.
A v poslední� době jsme od JIPu začali odebí�rat i maso, se kterým jsme spokojeni.
32