Page 13 - Magazín JIP Potraviny
P. 13
Lehký salát s bramborem, čočkou, medvědím česnekem, kopřivou
a ztraceným vejcem
300 g čočky (jakýkoliv druh) Brambory uvařte na skus ve slupce v osolené vodě s pepřem, čerstvým tymiánem a rozmarýnem.
malé brambory Po uvaření� je sceďte a nakrájejte napůl (nikoli podélně, ale pří�čně, menší� brambory pak klidně
výhonky mladých kopřiv nechte vcelku). Dejte je na pekáč, osolte, zakápněte olejem, promí�chejte, položte řezem nahoru
medvědí česnek a dejte péct do trouby vyhřáté na 212–214 °C zhruba na 10 minut. Cočku, kterou jste měli předem
�
1 vejce namočenou, sceďte, nalijte do ní� čerstvou vodu, osolte ji a na skus uvařte. Pokud máte rádi kyse-
tymián, rozmarýn lejší� chutě, přidejte do vody šťávu z půlky citronu. Cočku uvařenou na skus vypněte a sundejte
�
olej z plotny. V menší�m hrnci přiveďte vodu k varu. Vezměte si menší� misku nebo šálek, který vystelte
šťáva z půlky citronu potravinářskou fólií� a doprostřed vyklepněte vají�čko. To opatrně zabalte do fólie a provázkem za-
sůl a pepř važte. Vytvořený „balí�ček“ vložte do vody, která má 80–90 °C. Nechte jej ve vodě zhruba 4–5 minut.
Uvařenou čočku sceďte a dejte do misky. Osolte ji, opepřete, přilijte olej a promí�chejte. Brambory
vytáhněte z trouby, mí�rně osolte a opepřete. Ve větší� misce čočku a opečené brambory opatrně
smí�chejte. Na pánvi rozehřejte máslo nebo olivový olej. Medvědí� česnek a kopřivy nahrubo nasekej-
te, lehce chví�li prohřejte na rozehřátém másle či oleji a přidejte do misky s čočkou a bramborem.
Vše pak promí�chejte. Zastřené vejce vyndejte z vody a rozbalte z fólie. Salát z čočky, brambor, med-
vědí�ho česneku a kopřiv naaranžujte na talí�ř a navrch položte zastřené vejce.
hlavní chod 13