Page 11 - Magazín JIP Potraviny
P. 11
RÝŽOVÝ SALÁT
S OŘÍŠKY, POHANKOU A KOPŘIVOU
Rýžový salát s pohankou a oříšky, kopřivou a medvědím česnekem
výhonky mladých kopřiv Pohanku nasypejte do hrnce, zalijte trochou oleje a lehce orestujte (pozor, abyste ji
medvědí česnek nespálili). Poté ji zalijte zeleninovým vývarem, stáhněte z plotny a nechte změknout.
rýže (jasmínová, basmati, indiánská…) Stejný postup zopakujte i u rýže – zakápněte olejem, lehce orestuje a zalijte vývarem
pohanka (na 1 dí�l rýže dejte 1,5–2 dí�ly vývaru). Rýži stáhněte na třetinový výkon a za občasného
ořechy (vlašské, kešu, lískové…) mí�chání� vařte na skus (nikoli doměkka). Na pánvi rozehřejte máslo a orestujte na něm
zeleninový vývar celé oří�šky. Na další� pánvi opět rozehřejte máslo a krátce na něm zarestujte celé listy
(případně kuřecí či telecí) medvědí�ho česneku a kopřiv, osolte a opepřete. Poté stáhněte z plotny a ještě chví�li
máslo ponechte na teplé pánvi. Do mí�sy nasypte dva dí�ly rýže a jeden dí�l pohanky, promí�chej-
olej te, vsypte medvědí� česnek s kopřivou, orestované ořechy a opět promí�chejte. Dochuťte
solí� a pepřem, pří�padně trochou pesta dle chuti.
11