Page 7 - Magazín JIP Potraviny
P. 7
Chcete být zdravější a silnější než známý Pepek námořník? Tak zkuste místo špená-
tu sáhnout po kopřivách a medvědím česneku! Už dávno se ví, že vysoký obsah
železa ve špenátu byl jen chybou v desetinné čárce. Bez výčitek tak místo špená-
tu využijte jiných zelených zázraků, které příroda nabízí a které se v gastronomii
běžně využívají po celém světe.
Kopřiva, již bohužel většina lidí stále považuje pouze za plevel, je nejen opravdu
plná železa, ale mnoha dalších minerálů, vitamínů a dalších zdraví prospěšných
látek. A co je na ní vůbec nejlepší? To, že stačí dojít do nejbližšího lesa nebo na pole
a kopřiv si můžete natrhat, kolik jen budete chtít.
A aby kopřiva nestála v následujících receptech, které pro vás připravil šéfkuchař
Dalibor Navrátil, osamocená, skvěle ji doplňuje medvědí česnek. Ten je stejně chut-
ný, ale stravitelnější a lehčí než běžný česnek. A přestože je jeho sezóna poměrně
krátká, můžete ho uchovat jako pesto nebo jen nakrájený v mrazničce a užít si ho
tak o trochu déle.
Vyzkoušejte recepty a uvidíte, že z kopřiv se dá vykouzlit mnohem víc než jen čaj.
My jsme všechny recepty ochutnali a na kopřivy a medvědí česnek už nedáme
dopustit :-)
máslo z kopřiv
a medvědího česneku
7