Page 15 - Magazín JIP Potraviny
P. 15
pečený
losos
Pečený losos s fazolkami
4 filety z lososa, ½ lžičky mleté uzené papriky, ½ lžičky citronové
kůry, 350 g zelených fazolek, mořská sůl a čerstvě mletý pepř,
olivový olej, citron
Lososa osušte, v misce smí�chejte lží�ci olivového oleje, mletou pa-
priku, sůl a citronovou kůru a touto směsí� lososa potřete a lehce
vmasí�rujte do masa. Troubu předehřejte na 190 °C. Na plech nebo
pekáč dejte zelené fazolky, pokapejte je olivovým olejem, osolte,
opepřete a promí�chejte. Lososa položte kůží� dolů na fazolky nebo
kolem nich a pečte, dokud není� maso propečené (cca čtvrt hodiny až
dvacet minut). Podávejte pokapané citronovou šťávou.
Vajíčková pomazánka
s domácí majonézou
8 vajec, 8 lžic domácí majonézy*, čerstvá pažitka, jarní cibulka,
sůl a čerstvě mletý pepř
Vejce uvařte natvrdo, zchlaďte, oloupejte a nakrájejte na větší�
kousky. Přidejte k nim domácí� majonézu, najemno nasekanou pažit-
ku a jarní� cibulku, ochuťte solí� a pepřem a vše promí�chejte.
*Domácí majonéza
1 žloutek, 250 ml oleje, lžíce citronové šťávy nebo bílého vinného
vajíčková octa, špetka soli
�
Zloutek dejte do misky, přidejte citronovou šťávu nebo ocet a osolte.
Poté pomalu metličkou zašlehávejte olej, aby se majonéza nesrazila.
Nakonec ještě můžete majonézu dochutit solí� nebo také pepřem.
15