Page 20 - Magazín JIP Potraviny
P. 20
palačinka
restaurace s borůvkovým žahourem
Prozraďte – proč právě Kozí chlívek? domácí štrúdl
Je to tak trochu odkaz po předchozím majiteli, který zde kozy choval. s čerstvou šlehačkou
I když jsme se rozhodli původní budovu zbourat a postavit úplně novou,
začali jsme jí už během stavby pracovně říkat kozí chlívek. A nakonec to
tak zdomácnělo, že název byl jasný :-)
Dnes tu stojí krásná roubenka. Jaká k ní vlastně byla vaše cesta?
Můj dědeček byl ředitelem několika hotelů a od malička jsem ho obdivo-
vala – když mluvil o své práci, jen jsem seděla, poslouchala a říkala si, že
bych jednou chtěla být jako on, mým snem bylo mít vlastní restauraci.
Myslím, že částečně i díky němu jsem se pak vydala studovat hotelo-
vou školu. Snem mého manžela zase byla chata na horách. Když jsme
se seznámili, nějaký čas jsme žili v Pardubicích, ale každý víkend jsme
stejně trávili na horách. Takže když se naskytla možnost koupi starého
domu v Deštném, odkud pochází moje rodina, šli jsme do toho, zbourali
původní starý dům, který zde stál, a postavili roubenku. Na ni padla vol-
ba, protože máme rádi dřevěné stavby a roubenka do zdejšího prostředí
prostě patří.
Ve vaší restauraci si hosté mohou dát poctivou domácí českou kuchy- A co nějaké české specialitky nebo tematické akce?
ni. Proč jste se rozhodli jít tímto směrem? Ano, pravidelně pořádáme různé akce, děláme zabijačkové speciality
Vzhledem k tomu, že jsme Kozí chlívek pojali jako rodinný podnik, jako jelítka a jitrnice, máme velikonoční nabídku, na Vánoce nesmí chy-
nad jiným směrem jsem ani nepřemýšlela. Roubenka a hory, k tomu bět bramborový salát a kapr, na svatého Martina husa. Samozřejmě se
jde právě dobrá česká klasika. Navíc jsem vycházela z toho, že připra- snažíme reagovat i na sezónu a roční období. A zrovna kvůli tomu jsme
vit kvalitní českou kuchyni je poměrně časově náročné. Proto si každý měli drobný rozkol v kuchyni. Říkala jsem, že na léto bychom měli zrušit
host, který na dlouhé vyváření nemá čas a chce si na horách odpočinout, bramborové knedlíky a svíčkovou a místo toho zařadit nějaká lehká let-
rád dá něco dobrého českého. Je pravdou, že jsem se trochu obávala, ní jídla. V kuchyni ale byli proti – svíčkovou a knedlíky chtěli nechat
zda nám sem nepřestanou lidé chodit, když jim nenabídneme hranolky i přes léto. A nakonec to byla dvě nejprodávanější letní jídla. Asi to tak
a smažák, ale naštěstí je to přesně naopak. Rádi k nám zajdou na po- jako Češi máme nastavené. Salát si sice dáme, ale knedlíky, svíčková
ctivou svíčkovou nebo plněné bramborové knedlíky. a výpečky to převálcují :-) Klasika jednoduše funguje pořád.
tvarohové knedlíky domácí paštika
s ovocem z husích jatýrek s pepřem
20