Page 20 - Magazín JIP Potraviny
P. 20
17. 18. 19. 20.
21. 22.
23. 24.
25. 26. 27. 28.
Avokádové, mrkvové a lososové maki
Na avokádové maki vybírejte avokádo určené k okamžité spotřebě. Než si ho
koupíte, osahejte, jestli není hodně tvrdé, nekupujte však ani avokádo, které je příliš
měkké nebo dokonce blátivé. Nožem nakrojte avokádo kolem dokola a rozdělte (17).
Nůž zasekněte do pecky a vyndejte ji (18, 19). Lžící vyndejte dužinu (20) a nakrájejte
ji na hranolky. Stejně jako při postupu s okurkovým maki řasu položte na rohožku
lesklou stranou dolů, na ni dejte váleček rýže a mokrými prsty ji rovnoměrně roz-
prostřete po řase, na konci nechte kousek volný. Avokádo položte na rýži a sushi
zarolujte (21, 22).
Na přípravu mrkvového maki oloupejte mrkev nebo karotku, vložte ji do hrnce se
slanou vodou a vařte 10–12 minut. Mrkev pak nechte vychladnout a nakrájejte na
zhruba 10 cm dlouhé hranolky (23). Mrkev můžete povařit také v sójové omáčce,
díky tomu chytne po obvodu tmavý nádech. Připravte si řasu s rozprostřenou rýží,
mrkev na ni položte a zarolujte (24).
Maso na lososové maki připravte podle návodu na str. 15. Hranolek lososa pak
položte doprostřed rýže rozprostřené na řase (25), z jedné strany prstem lososa po
celé délce namažte trochou wasabi (26) a zarolujte (27). Pokud se pustíte do všech
druhů, výsledkem budou krásně barevné rolky (28).
20 MAGAZÍN 2/2021