Page 19 - Magazín JIP Potraviny
P. 19
1. 2. 3. 4.
5. 6. 7. 8.
9. 10. 11. 12.
13. 14. 15. 16.
Okurkové maki
Na okurkové maki si vyberte ideálně rovnou a tenkou okurku, aby se vám dobře krájela. Nejprve ji omyjte, osušte
a nakrájejte na zhruba 10 cm dlouhé špalíčky. Slupku i dužinu okurkových špalíčků pak nožem postupně kolem
dokola okrajujte (1, 2), dokud se nedostanete k semínkům (3) – tato část okurky se do sushi nepoužívá. Okrájené
plátky okurky nakrájejte na úzké hranolky (4, 5, 6).
Vezměte si sushi řasu a lesklou stranou dolů ji položte na rohož (7).* Z asi 70 g rýže vytvořte váleček, položte jej
doprostřed řasy (8) a mokrými prsty rýži roztáhněte po její ploše (9). Na straně, která je dál od vás, nechte zhru-
ba centimetrový proužek řasy bez rýže, aby se rolka dobře spojila (10). Dávejte pozor, aby rýže byla rozprostřena
rovnoměrně – jen tak dosáhnete pěkné rolky bez hrbolů. Pokud se vám rýže při rozprostírání po řase lepí na prsty,
více si je navlhčete. Poté doprostřed rýže položte nakrájenou okurku (11, 12), po celé délce by jí mělo být stejné
množství. Pak už celou rolku postupně zarolujte jako roládu (13, 14, 15, 16).
* Rada šéfkuchaře
Pokud rohož obalíte několika vrstvami potravinové fólie, bude se vám s ní lépe pracovat.
19
MAGAZÍN 2/2021