Page 23 - Magazín JIP Potraviny
P. 23
1. 2. 3. 4.
5. 6. 7. 8.
9. 10. 11. 12.
California maki vypadá na první pohled složitěji, ale sami poznáte,
že není. Jedná se v podstatě o obrácenou rolku. Na rohož položte řasu
lesklou stranou dolů, vezměte 130–150 g rýže a mokrými prsty ji roz-
táhněte po celé ploše (1). Na rozdíl od maki zde není nutné nechávat
prostor bez rýže. Smíchejte bílý a černý sezam, naneste jej na rýži (2)
a mírně pomačkejte. Celou řasu pak na rohoži otočte rýží dolů (3, 4). Na
řasu pak položte tyčinku surimi (5), přidejte japonskou majonézu (6),
na hranolky nakrájené avokádo (7) a rolku zarolujte (8, 9, 10). Pokud by
se vám stalo, že by během rolování avokádo nebo tyčinka surimi z konce
rolky vylezly, jednoduše je prstem zamáčkněte zpět. Hotové California
maki nakrájejte ostrým namočeným nožem (11, 12).
KRÁJENÍ SUSHI
Nůž, kterým chcete sushi krájet,
musí být ostrý. Čepel si před krá-
jením i v jeho průběhu namočte –
rýže se lepí a bez namočení se vám
rolky budou krájet špatně. Rolku
překrojte v půlce, poloviny přiložte
k sobě a opět je překrojte v polovině
a takto ještě jednou.
23
MAGAZÍN 2/2021