Page 24 - Magazín JIP Potraviny
P. 24

Příběhy našich dodavatelů

































       Celé naše dobrodružství začalo, když kamarád Martin přivezl z Gua-  Používáme výběrové kakaové boby z ověřených destinací, jako jsou
       temaly čokoládu od původních obyvatel Střední Ameriky. Ochutnáv-  Střední a Jižní Amerika. Dbáme na to, aby šlo o původní oblasti, kde byly
       ka této mayské čokolády pro nás byla neskutečným zážitkem, kdy   boby pěstovány odjakživa. Díky tomu víme, že je o rostliny výborně pos-
       se absolutní nadšení střídalo s překvapením z neobvyklé chuti. Bez   taráno. Důkazem je výtečná chuť, s níž se běžné kakaové boby nemohou
       velké nadsázky můžeme říct, že jsme prozřeli, protože čokoláda chut-  srovnávat. Všechny naše čokolády osobně vyrábíme v Česku, konkrétně
       nala zcela jinak než ty, které jsme si dosud kupovali. Začali jsme se   v Brně. Jen tak můžeme zaručit 100% kvalitu a zodpovědný přístup ke
       o čokoládu  více zajímat a zjistili jsme spoustu zajímavých věcí.   každé jednotlivé tabulce.
       Například že v Evropě není snadné poctivou a pravou čokoládu   Vše souvisí se vším a vytváření udržitelných vztahů s dodavateli i příro-
       získat. Nebo že Československo bylo za první republiky třetím nej-   dou je naší největší prioritou. S farmáři spolupracujeme buď přímo, nebo
       větším zpracovatelem kakaových bobů na světě. To vše nás inspirova-  co nejtěsněji. Dostanou tak za kakao více peněz, zlepší kvalitu svého
       lo k založení manufaktury AJALA CHOCOLATE.            života a mají větší motivaci starat se o kakaovníky ještě lépe. Výběrové
                                                             kakao roste ve stínu vysokých stromů, takže jeho pěstování přispívá
       A co vlastně ajala znamená? V  mayském  jazyce  je  to probuzení.   k záchraně pralesa. Na obaly využíváme ručně tištěné papíry Calico
       A  přesně  takové  pocity  bychom  vám  rádi  předali.  Aby  vás  už  první   z Česka a snažíme se nacházet místní zdroje i u dalších surovin.
       kousek překvapil, probudil zvědavost i touhu po dalším poznávání.
       Chceme ukázat, jak doopravdy chutná pravá čokoláda připravená jen
       z výběrových kakaových bobů a třtinové šťávy. Taková čokoláda, která
       není nezdravou cukrovinkou, ale opravdovým pokrmem bohů plným
       chuti a zdraví prospěšných látek. Chceme vytvářet udržitelné vztahy
       mezi námi, farmáři i lidmi milujícími čokoládu a zodpovědným přístu-
       pem se starat o blaho naší planety.
       Výroba čokolády se stala zapomenutým uměním. Přitom ještě za první
       republiky bylo Československo třetím největším zpracovatelem kakao-
       vých bobů na světě. S Ajalou navazujeme na tuto tradici a snažíme se
       dělat s pomocí starých metod i moderních postupů tu nejlepší čokoládu
       na světě.


























       24     MAGAZÍN 2/2021
   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29