Page 24 - Magazín JIP Potraviny
P. 24
Příběhy našich dodavatelů
Celé naše dobrodružství začalo, když kamarád Martin přivezl z Gua- Používáme výběrové kakaové boby z ověřených destinací, jako jsou
temaly čokoládu od původních obyvatel Střední Ameriky. Ochutnáv- Střední a Jižní Amerika. Dbáme na to, aby šlo o původní oblasti, kde byly
ka této mayské čokolády pro nás byla neskutečným zážitkem, kdy boby pěstovány odjakživa. Díky tomu víme, že je o rostliny výborně pos-
se absolutní nadšení střídalo s překvapením z neobvyklé chuti. Bez taráno. Důkazem je výtečná chuť, s níž se běžné kakaové boby nemohou
velké nadsázky můžeme říct, že jsme prozřeli, protože čokoláda chut- srovnávat. Všechny naše čokolády osobně vyrábíme v Česku, konkrétně
nala zcela jinak než ty, které jsme si dosud kupovali. Začali jsme se v Brně. Jen tak můžeme zaručit 100% kvalitu a zodpovědný přístup ke
o čokoládu více zajímat a zjistili jsme spoustu zajímavých věcí. každé jednotlivé tabulce.
Například že v Evropě není snadné poctivou a pravou čokoládu Vše souvisí se vším a vytváření udržitelných vztahů s dodavateli i příro-
získat. Nebo že Československo bylo za první republiky třetím nej- dou je naší největší prioritou. S farmáři spolupracujeme buď přímo, nebo
větším zpracovatelem kakaových bobů na světě. To vše nás inspirova- co nejtěsněji. Dostanou tak za kakao více peněz, zlepší kvalitu svého
lo k založení manufaktury AJALA CHOCOLATE. života a mají větší motivaci starat se o kakaovníky ještě lépe. Výběrové
kakao roste ve stínu vysokých stromů, takže jeho pěstování přispívá
A co vlastně ajala znamená? V mayském jazyce je to probuzení. k záchraně pralesa. Na obaly využíváme ručně tištěné papíry Calico
A přesně takové pocity bychom vám rádi předali. Aby vás už první z Česka a snažíme se nacházet místní zdroje i u dalších surovin.
kousek překvapil, probudil zvědavost i touhu po dalším poznávání.
Chceme ukázat, jak doopravdy chutná pravá čokoláda připravená jen
z výběrových kakaových bobů a třtinové šťávy. Taková čokoláda, která
není nezdravou cukrovinkou, ale opravdovým pokrmem bohů plným
chuti a zdraví prospěšných látek. Chceme vytvářet udržitelné vztahy
mezi námi, farmáři i lidmi milujícími čokoládu a zodpovědným přístu-
pem se starat o blaho naší planety.
Výroba čokolády se stala zapomenutým uměním. Přitom ještě za první
republiky bylo Československo třetím největším zpracovatelem kakao-
vých bobů na světě. S Ajalou navazujeme na tuto tradici a snažíme se
dělat s pomocí starých metod i moderních postupů tu nejlepší čokoládu
na světě.
24 MAGAZÍN 2/2021