Page 47 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 47

Snídaňové tacos s guacamole

                                                                    Suroviny:
                                                                    Náplň:
                                                                    500 g hovězího mletého masa, cibule nakrájená na kostičky,
                                                                    zelená paprika, červená paprika, 1 lžíce olivového oleje,
                                                                    2 stroužky česneku nakrájeného na plátky, 1 a ½ lžičky drceného
                                                                    kmínu, 1 lžička sladké papriky, konzervované fazole, vejce
                                                                    Guacamole:
                                                                    2 avokáda, ½ limetky, 2 lžíce zakysané smetany, 8 tortill

                                                                    Postup:
                                                                    Na pánev dejte olivový olej a nechte na něm zesklovatět nakrá-
                                                                    jenou cibuli a papriky nakrájené na kostičky. Přidejte česnek,
                                              Tacos                 mletou papriku, kmín a nechte ještě chvíli opéct. Přidejte maso
                                              s guacamole           a nechte ho zhnědnout. Při opékání maso rozdělte na malé
                                                                    kousíčky. Přilijte vývar a nechte dusit cca 45 minut. Na přípravu
                                                                    guacamole dejte do misky avokádo a rozšťouchejte vidličkou na
                                                                    kaši, přidejte šťávu z limetky a přimíchejte zakysanou smetanu.
                                                                    Na pánvi osmažte volské oko a ohřejte slité fazole. Tacos naplňte
                                                                    guacamole, na něj dejte volské oko, fazole a náplň z mletého masa.



        Chilli con carne

        Suroviny:
        600  g mletého předního  hovězího  masa,  450  g konzervovaných  rajčat, chilli
        koření dle chuti, 2 lžíce oleje, 2 lžičky rajčatového protlaku, 1 čerstvou čer-
        venou papriku, 1 lžičku sladké papriky, 2 střední cibule, 1 stroužek česneku,
        1 lžičku sušeného oregána, 1 plechovku fazolí ve slaném nálevu, 1/2 lžičky řím-
        ského kmínu, 1 malou plechovku kukuřice, chilli omáčku dle chuti, sůl a pepř
        na dochucení

        Postup:
        V hrnci se silným dnem rozehřejeme olej, na kterém osmažíme nadrobno nakrá-
        jenou cibuli spolu s česnekem. Když cibule zesklovatí, shrneme ji ke kraji hrnce
        a uprostřed osmažíme dohněda mleté maso, hrudky neustále rozmělňujeme. Poté   Chilli con
        přidáme zbytek zeleniny a lehce osmahneme, poté přidáme mleté chilli a chilli   carne
        omáčku, rajčatový protlak, oregáno a římský kmín, nakonec směs osolíme. Vše leh-
        ce promícháme. Následně přidáme kukuřici a rajčata, podle zvyku a konzistence
        můžeme přilít i šálek vody. Pokrm dusíme pod pokličkou na mírném ohni mini-
        málně hodinu. Ke konci dušení slijeme nálev z fazolí, omyjeme je v cedníku pod
        tekoucí vodou a přidáme je k masu. Nejlepší je namočit fazole den předem a uvařit
        si je čerstvé. Nakonec Chilli con carne opepříme čerstvě mletým pepřem.



                                                               Kuřecí burrito bowl

                                                               Suroviny:
                                                               350 g kuřecích prsou, 250 g uvařené rýže, 400 g červených fazolí v raj-
                                                               ském protlaku, 80 g čedaru, 150 g řeckého jogurtu, ½ ledového salátu,
                                                               4 stroužky česneku, šťávu z ½ limety, hrst čerstvého koriandru, oli-
                                                               vový olej, uzenou papriku, drcený kmín, sůl, pepř, 3 rajčata, 1 cibuli,
                                                               2 jarní cibulky, šťávu z ½ limety, hrstku čerstvého koriandru, sůl, pepř
                                                               Postup:
                                                               Očistěte kuřecí prsa, posypte je paprikou a kmínem, osolte, opepřete
                                                               a polijte olivovým olejem. Nechte chvilku marinovat. Uvařenou rýži dej-
                                                               te vychladnout, poté si připravte salsu. Rajčata, cibuli i jarní cibuli na-
                                                               krájejte nadrobno. Přidejte limetkovou šťávu, čerstvý koriandr, osolte,
                                                               opepřete a promíchejte. Na olivovém oleji krátce osmahněte nadrob-
                                                               no pokrájený česnek, přidejte uzenou papriku a drcený kmín. Nechte
              Kuřecí                                           provonět a poté vlijte fazole i s protlakem, po pár minutách vmíchejte
              burrito bowl                                     uvařenou rýži. Zakápněte limetkovou šťávou, osolte, opepřete a přidejte
                                                               čerstvý koriandr. Promíchejte a dejte stranou. Na rozpálené pánvi os-
                                                               mahněte z obou stran kuřecí prsa a opečte je tak, aby zůstala šťavnatá.
                                                               Hotové maso natrhejte na kousky. Ledový salát nakrájejte nahrubo. Do
                                                               mísy naneste všechny suroviny a ozdobte bílým jogurtem.
                                                                                                                47
   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52