Page 47 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 47
Snídaňové tacos s guacamole
Suroviny:
Náplň:
500 g hovězího mletého masa, cibule nakrájená na kostičky,
zelená paprika, červená paprika, 1 lžíce olivového oleje,
2 stroužky česneku nakrájeného na plátky, 1 a ½ lžičky drceného
kmínu, 1 lžička sladké papriky, konzervované fazole, vejce
Guacamole:
2 avokáda, ½ limetky, 2 lžíce zakysané smetany, 8 tortill
Postup:
Na pánev dejte olivový olej a nechte na něm zesklovatět nakrá-
jenou cibuli a papriky nakrájené na kostičky. Přidejte česnek,
Tacos mletou papriku, kmín a nechte ještě chvíli opéct. Přidejte maso
s guacamole a nechte ho zhnědnout. Při opékání maso rozdělte na malé
kousíčky. Přilijte vývar a nechte dusit cca 45 minut. Na přípravu
guacamole dejte do misky avokádo a rozšťouchejte vidličkou na
kaši, přidejte šťávu z limetky a přimíchejte zakysanou smetanu.
Na pánvi osmažte volské oko a ohřejte slité fazole. Tacos naplňte
guacamole, na něj dejte volské oko, fazole a náplň z mletého masa.
Chilli con carne
Suroviny:
600 g mletého předního hovězího masa, 450 g konzervovaných rajčat, chilli
koření dle chuti, 2 lžíce oleje, 2 lžičky rajčatového protlaku, 1 čerstvou čer-
venou papriku, 1 lžičku sladké papriky, 2 střední cibule, 1 stroužek česneku,
1 lžičku sušeného oregána, 1 plechovku fazolí ve slaném nálevu, 1/2 lžičky řím-
ského kmínu, 1 malou plechovku kukuřice, chilli omáčku dle chuti, sůl a pepř
na dochucení
Postup:
V hrnci se silným dnem rozehřejeme olej, na kterém osmažíme nadrobno nakrá-
jenou cibuli spolu s česnekem. Když cibule zesklovatí, shrneme ji ke kraji hrnce
a uprostřed osmažíme dohněda mleté maso, hrudky neustále rozmělňujeme. Poté Chilli con
přidáme zbytek zeleniny a lehce osmahneme, poté přidáme mleté chilli a chilli carne
omáčku, rajčatový protlak, oregáno a římský kmín, nakonec směs osolíme. Vše leh-
ce promícháme. Následně přidáme kukuřici a rajčata, podle zvyku a konzistence
můžeme přilít i šálek vody. Pokrm dusíme pod pokličkou na mírném ohni mini-
málně hodinu. Ke konci dušení slijeme nálev z fazolí, omyjeme je v cedníku pod
tekoucí vodou a přidáme je k masu. Nejlepší je namočit fazole den předem a uvařit
si je čerstvé. Nakonec Chilli con carne opepříme čerstvě mletým pepřem.
Kuřecí burrito bowl
Suroviny:
350 g kuřecích prsou, 250 g uvařené rýže, 400 g červených fazolí v raj-
ském protlaku, 80 g čedaru, 150 g řeckého jogurtu, ½ ledového salátu,
4 stroužky česneku, šťávu z ½ limety, hrst čerstvého koriandru, oli-
vový olej, uzenou papriku, drcený kmín, sůl, pepř, 3 rajčata, 1 cibuli,
2 jarní cibulky, šťávu z ½ limety, hrstku čerstvého koriandru, sůl, pepř
Postup:
Očistěte kuřecí prsa, posypte je paprikou a kmínem, osolte, opepřete
a polijte olivovým olejem. Nechte chvilku marinovat. Uvařenou rýži dej-
te vychladnout, poté si připravte salsu. Rajčata, cibuli i jarní cibuli na-
krájejte nadrobno. Přidejte limetkovou šťávu, čerstvý koriandr, osolte,
opepřete a promíchejte. Na olivovém oleji krátce osmahněte nadrob-
no pokrájený česnek, přidejte uzenou papriku a drcený kmín. Nechte
Kuřecí provonět a poté vlijte fazole i s protlakem, po pár minutách vmíchejte
burrito bowl uvařenou rýži. Zakápněte limetkovou šťávou, osolte, opepřete a přidejte
čerstvý koriandr. Promíchejte a dejte stranou. Na rozpálené pánvi os-
mahněte z obou stran kuřecí prsa a opečte je tak, aby zůstala šťavnatá.
Hotové maso natrhejte na kousky. Ledový salát nakrájejte nahrubo. Do
mísy naneste všechny suroviny a ozdobte bílým jogurtem.
47