Page 44 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 44
Fazole
Pro dobré libido
Fazole jsou zdravou a velmi levnou záležitostí a sortiment je
dnes v našich obchodech velmi pestrý. Před jejich koupí by měl
ale člověk vědět, pro jakou kuchyňskou úpravu s nimi počítá.
Jako další luštěniny, jsou příkladem komplexní potraviny, která poměrem
nutričních látek patří mezi nejzdravější. U nás se ročně konzumují na Multifunkční
osobu jen dva kilogramy, i když bychom jich měli podle zdravotních V současné době se ve světě pěstuje na 500 odrůd fazolí. Jejich hlavní
doporučení sníst dvacet. Fazol je rod z čeledi bobovitých a do Evropy je výhoda spočívá v množství tvarů, barev i chutí, takže se v nějaké
přivezli španělští kolonizátoři. V současné době se jich ve světě pěstuje kulinářské podobě mohou zařadit do jídelníčku třeba každý den, a vždy-
zhruba 50 odrůd. cky budou jiné. Dají se nejen vařit a zapékat, ale také nakládat a steri-
lovat.
Obsahují
Až 30 % kvalitních rostlinných bílkovin, a proto se jim také říká maso Bílé. Jsou nejlepší v polévce či upravené na kyselo. Velké se hodí i do
chudých. Mají nízký glykemický index a výrazně snižují hladinu cuk- studených salátů. Bílé perličky se používají do francouzského cassouletu.
ru v krvi. Proto by je měli co nejčastěji vyhledávat především diabe- Červené. Jsou nejlepší pro ohnivé mexické chilli con carne. Chutí
tici. Mají v sobě i velké množství zinku a ten je nezbytný pro správný připomínají jedlé kaštany, proto se dávají i do některých typů nádivky.
vývoj rozmnožovacího ústrojí v dospívání, v letech pozdějších pak i pro Hnědé. Velké do italské minestrone, menší do polévek a gulášů.
tvorbu spermií. Jeho nedostatek může vést až k neplodnosti a impoten- Zelené (flažolety). Nazývají se kaviárem mezi fazolemi. Oceňují je
ci. Podle čínské tradice, prospívají ledvinám, ostatně jsou jim tvarově zejména ve Francii, kde už tradičně tvoří přílohu k jehněčímu masu.
podobné. Obsahují aglutininy, které mají silné močopudné účinky Výtečně chutnají také s pečenou rybou a drůbeží.
a dokážou i rozpouštět močové kamínky. Jsou také bohaté na riboflavin Strakaté. Tradičně do polévek a salátů - včetně majonézových. Velmi se
(B2), kyselinu listovou, vitamin E, karoten, niacin a další vitaminy řady osvědčily také jako příloha ke grilovanému masu.
B. Z minerálních látek obsahují dostatek hořčíku a vápníku, dále pak Černé. Jemnou chutí i tenkou slupkou osvěží zeleninový salát. Skvělá
měď. Jsou dobrým pomocníkem při tvorbě červených krvinek. Pomáha- příloha k pikantnímu mletému masu.
jí také snižovat krevní tlak, protože obsahují minimální množství sodí- Dal (drobnozrnné fazole). Zelené mungo se nakličují (tzv. sójové
ku a naopak velké množství draslíku. Niacin (vitamín B3) a kyselina klíčky), červené adzuki nechybějí v indickém curry, v USA se zapékají,
pantothenová (vitamin B5) jsou dva velmi důležité faktory pro zdravou v Itálii slouží jako příloha k rybám.
pokožku. Niacin se také účastní na řízení hladiny krevního cukru. Díky
svému složení fazole čistí střeva a posilují tak jejich fungování, pomáhají Tip z redakce
proti zácpě a brání vzniku hemoroidů. Chrání cévy a srdce, pomáhají při Před kuchyňskou úpravou je nutné fazole předem namočit. Pak se slijí
snižování hladiny "zlého" cholesterolu a krevního tlaku. Fazole jsou také a uvaří v čerstvé vodě se saturejkou, kmínem nebo majoránkou. Sníží
vhodnou prevencí i doplňkovou léčbou onkologických pacientů. se tak množství oligosacharidů, jež bývají důvodem nepříjemné plyna-
tosti. Jde totiž o sacharidy pro lidi nestravitelné, které se rozkládají až
Konzumace vařených fazolí se osvědčuje při hubnutí. Obsahují hodně v tlustém střevě. Pokud při poslední půlhodince jejich vaření odebere
rozpustné vlákniny, úžasné potravy pro střevní mikroflóru - 1 šálek z hrnce 1/4 šálku vody a nahradíte ho stejným množstvím jablečného
vařených fazolí jí obsahuje až 19 gramů (více než polovinu DDD pro octa, stanou se mnohem stravitelnější. Pomůže i to, když je ochutíte
dospělého člověka - 25 g). Zato tuku, složeného jen z nenasycených mas- nějakým přírodním medikamentem, jenž zabraňuje plynatosti, jako je
tných kyselin, mají jen minimum. kmín, kardamom, zázvor, fenykl a koriandr.
44