Page 44 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 44

Fazole












       Pro dobré libido

       Fazole jsou zdravou a velmi levnou záležitostí a sortiment je
       dnes v našich obchodech velmi pestrý. Před jejich koupí by měl
       ale člověk vědět, pro jakou kuchyňskou úpravu s nimi počítá.

       Jako další luštěniny, jsou příkladem komplexní potraviny, která poměrem
       nutričních látek patří mezi nejzdravější. U nás se ročně konzumují na   Multifunkční
       osobu jen dva kilogramy, i když bychom jich měli podle zdravotních   V současné době se ve světě pěstuje na 500 odrůd fazolí. Jejich hlavní
       doporučení sníst dvacet. Fazol je rod z čeledi bobovitých a do Evropy je   výhoda spočívá v množství tvarů, barev i chutí, takže se v nějaké
       přivezli španělští kolonizátoři. V současné době se jich ve světě pěstuje   kulinářské podobě mohou zařadit do jídelníčku třeba každý den, a vždy-
       zhruba 50 odrůd.                                      cky budou jiné. Dají se nejen vařit a zapékat, ale také nakládat a steri-
                                                             lovat.
       Obsahují
       Až 30 % kvalitních rostlinných bílkovin, a proto se jim také říká maso   Bílé. Jsou nejlepší v polévce či upravené na kyselo. Velké se hodí i do
       chudých. Mají nízký glykemický index a výrazně snižují hladinu cuk-  studených salátů. Bílé perličky se používají do francouzského cassouletu.
       ru v krvi. Proto by je měli co nejčastěji vyhledávat především diabe-   Červené. Jsou nejlepší pro ohnivé mexické chilli con carne. Chutí
       tici. Mají v sobě i velké množství zinku a ten je nezbytný pro správný   připomínají jedlé kaštany, proto se dávají i do některých typů nádivky.
       vývoj rozmnožovacího ústrojí v dospívání, v letech pozdějších pak i pro   Hnědé. Velké do italské minestrone, menší do polévek a gulášů.
       tvorbu spermií. Jeho nedostatek může vést až k neplodnosti a impoten-  Zelené (flažolety). Nazývají se kaviárem mezi fazolemi. Oceňují je
       ci. Podle čínské tradice, prospívají ledvinám, ostatně jsou jim tvarově   zejména ve Francii, kde už tradičně tvoří přílohu k jehněčímu masu.
       podobné.  Obsahují  aglutininy,  které  mají  silné  močopudné  účinky   Výtečně chutnají také s pečenou rybou a drůbeží.
       a dokážou i rozpouštět močové kamínky. Jsou také bohaté na riboflavin   Strakaté. Tradičně do polévek a salátů - včetně majonézových. Velmi se
       (B2), kyselinu listovou, vitamin E, karoten, niacin a další vitaminy řady   osvědčily také jako příloha ke grilovanému masu.
       B. Z minerálních látek obsahují dostatek hořčíku a vápníku, dále pak   Černé. Jemnou chutí i tenkou slupkou osvěží zeleninový salát. Skvělá
       měď. Jsou dobrým pomocníkem při tvorbě červených krvinek. Pomáha-  příloha k pikantnímu mletému masu.
       jí také snižovat krevní tlak, protože obsahují minimální množství sodí-  Dal (drobnozrnné fazole). Zelené mungo se nakličují (tzv. sójové
       ku a naopak velké množství draslíku. Niacin (vitamín B3) a kyselina   klíčky), červené adzuki nechybějí v indickém curry, v USA se zapékají,
       pantothenová (vitamin B5) jsou dva velmi důležité faktory pro zdravou   v Itálii slouží jako příloha k rybám.
       pokožku. Niacin se také účastní na řízení hladiny krevního cukru. Díky
       svému složení fazole čistí střeva a posilují tak jejich fungování, pomáhají   Tip z redakce
       proti zácpě a brání vzniku hemoroidů. Chrání cévy a srdce, pomáhají při   Před kuchyňskou úpravou je nutné fazole předem namočit. Pak se slijí
       snižování hladiny "zlého" cholesterolu a krevního tlaku. Fazole jsou také   a uvaří v čerstvé vodě se saturejkou, kmínem nebo majoránkou. Sníží
       vhodnou prevencí i doplňkovou léčbou onkologických pacientů.  se tak množství oligosacharidů, jež bývají důvodem nepříjemné plyna-
                                                             tosti. Jde totiž o sacharidy pro lidi nestravitelné, které se rozkládají až
       Konzumace vařených fazolí se osvědčuje při hubnutí. Obsahují hodně   v tlustém střevě. Pokud při poslední půlhodince jejich vaření odebere
       rozpustné vlákniny, úžasné potravy pro střevní mikroflóru - 1 šálek   z hrnce 1/4 šálku vody a nahradíte ho stejným množstvím jablečného
       vařených fazolí jí obsahuje až 19 gramů (více než polovinu DDD pro   octa, stanou se mnohem stravitelnější. Pomůže i to, když je ochutíte
       dospělého člověka - 25 g). Zato tuku, složeného jen z nenasycených mas-  nějakým přírodním medikamentem, jenž zabraňuje plynatosti, jako je
       tných kyselin, mají jen minimum.                      kmín, kardamom, zázvor, fenykl a koriandr.
       44
   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49