Page 13 - Magazín JIP Potraviny
P. 13
bramborový
knedlík
červené zelí
husa
Svatomartinská husa Bramborový knedlík Dušené červené zelí
1 husa 1 kg brambor 500 g steril. červeného zelí
lžička soli 200 g krupice 2 cibule
lžička kmínu 200 g hrubé mouky 2 lžíce cukru
1 vejce lžička soli
Než začnete husu připravovat, lžíce bramborového škrobu lžíce sádla
nechte ji alespoň dvě hodiny odležet lžička soli lžíce octa
mimo lednici, aby zí�skala pokojovou kmín
teplotu. Poté ji očistěte, omyjte Brambory uvařte ve slupce a nechte
a osušte. Vnitřek husy vymažte solí� je vychladnout. Poté je oloupejte Cibuli nakrájejte na drobné kousky
a kmí�nem, povrch také potřete solí� a nastrouhejte. K nastrouhaným a v hrnci ji orestujte na sádle dozla-
a kmí�nem. Na několika mí�stech bramborám přidejte zbylé ingre- tova. K cibulce přidejte cukr a ne-
husu propí�chněte, aby mohlo vy- dience a rukama vypracujte vláčné chte ho zkaramelizovat, poté vložte
tékat sádlo. Troubu předehřejte na těsto. Z těsta vytvarujte ští�hlé šišky do hrnce zelí�. Dle chuti přidejte ocet
130 °C. Husu položte do trouby na a v osolené vodě je vařte dvacet a kmí�n, osolte a vařte, dokud se
rošt, dí�ky tomu se bude opékat ze minut. Uprostřed vaření� knedlí�ky nezredukujte tekutina.
všech stran. Pod husu vložte pekáč, odlepte ode dna a obraťte.
do kterého bude odkapávat šťáva Po uvaření� knedlí�ky krájejte na
a sádlo. V průběhu pečení� husu plátky nití� nebo ostrým nožem.
občas polijte vypečeným sádlem.
Husu pečte zhruba čtyři hodiny,
dokud nebude měkká a nebude mí�t
zlatavou barvu.
13
MAGAZÍN 5/2021