Page 33 - Magazín JIP Potraviny
P. 33
Apple pie
Apple pie
350 g hladké mouky, 200 g másla, 20 g cukru, 1 vejce,
špetka soli
Náplň: 1 kg jablek, 150 g cukru, 60 g másla, 1 vejce,
lžíce citronové šťávy, špetka skořice, špetka muškátového
oříšku, vajíčko na potření
jablečné Prosátou mouku, cukr a špetku soli smí�chejte. Ke směsi přidej-
kytičky te změklé máslo a vypracujte těsto, které nechte alespoň ho-
dinu v lednici odpočinout. Jablka oloupejte, vykrojte jádřince
a nakrájejte na kousky. V hrnci rozehřejte máslo, přidejte ja-
blka, která pokapejte citronovou šťávou, přidejte cukr a vařte,
dokud nepustí� šťávu. Poté z jablek šťávu slijte a ochuťte je
muškátovým oří�škem a skořicí�. Těsto rozdělte na dvě poloviny
a z obou vyválejte placku. Jednu z nich vložte na dno koláčové
formy, a to včetně okrajů. Na těsto navrstvěte připravená jablka
a přikryjte je druhou vyválenou plackou, kterou okrojte podle
formy. Placku na několika mí�stech rozří�zněte. Pečte v troubě
předehřáté na 160 °C zhruba hodinu, dokud koláč nezezlátne.
Jablečné kytičky
3 jablka, balíček listového těsta, 1 vejce, třtinový cukr
Jablka opláchněte, prostředek zbavte jádřince a nakrájejte je
na plátky (kolečka s dí�rou uprostřed). Listové těsto rozválejte
a nakrájejte na proužky. Každé kolečko pak omotejte proužkem
těsta. Kolečka vyskládejte na plech a potřete rozšlehaným va-
jí�čkem. Vršek posypte třtinovým cukrem. Kytičky pečte v pře-
dehřáté troubě na 180 °C zhruba 20 minut.
33