Page 33 - Magazín JIP Potraviny
P. 33

Apple pie
















                                                                   Apple pie

                                                                   350 g hladké mouky, 200 g másla, 20 g cukru, 1 vejce,
                                                                   špetka soli
                                                                   Náplň: 1 kg jablek, 150 g cukru, 60 g másla, 1 vejce,
                                                                   lžíce citronové šťávy, špetka skořice, špetka muškátového
                                                                   oříšku, vajíčko na potření

                                  jablečné                         Prosátou mouku, cukr a špetku soli smí�chejte. Ke směsi přidej-
                                  kytičky                          te změklé máslo a vypracujte těsto, které nechte alespoň ho-
                                                                   dinu v lednici odpočinout. Jablka oloupejte, vykrojte jádřince
                                                                   a nakrájejte na kousky. V hrnci rozehřejte máslo, přidejte ja-
                                                                   blka, která pokapejte citronovou šťávou, přidejte cukr a vařte,
                                                                   dokud  nepustí�  šťávu.  Poté  z  jablek  šťávu  slijte  a  ochuťte  je
                                                                   muškátovým oří�škem a skořicí�. Těsto rozdělte na dvě poloviny
                                                                   a z obou vyválejte placku. Jednu z nich vložte na dno koláčové
                                                                   formy, a to včetně okrajů. Na těsto navrstvěte připravená jablka
                                                                   a přikryjte je druhou vyválenou plackou, kterou okrojte podle
                                                                   formy. Placku na několika mí�stech rozří�zněte. Pečte v troubě
                                                                   předehřáté na 160 °C zhruba hodinu, dokud koláč nezezlátne.



                                                                   Jablečné kytičky

                                                                   3 jablka, balíček listového těsta, 1 vejce, třtinový cukr

                                                                   Jablka opláchněte, prostředek zbavte jádřince a nakrájejte je
                                                                   na plátky (kolečka s dí�rou uprostřed). Listové těsto rozválejte
                                                                   a nakrájejte na proužky. Každé kolečko pak omotejte proužkem
                                                                   těsta. Kolečka vyskládejte na plech a potřete rozšlehaným va-
                                                                   jí�čkem. Vršek posypte třtinovým cukrem. Kytičky pečte v pře-
                                                                   dehřáté troubě na 180 °C zhruba 20 minut.
                                                                                                                33
   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38