Page 35 - Magazín JIP Potraviny
P. 35
Koláč s ovocem
1 a ½ hrnku hladké mouky
lžíce krupicového cukru
¼ hrnku kukuřičné mouky
8 lžic másla
¼ hrnku vody
špetka soli
Náplň:
450 g ovoce dle chuti
(švestky, nektarinky, broskve, jahody,
maliny…)
koláč krupicový cukr
s ovocem špetka skořice
lžíce hladké mouky
1 vejce
lžíce vody
Hladkou i kukuřičnou mouku, cukr a sůl
smí�chejte. Přidejte změklé máslo a vodu
a vypracujte těsto. Pokud je pří�liš suché,
přidejte trochu vody.
Těsto nechte odstát půl hodiny v lednici.
Následně těsto rozválejte do placky o něco
větší� než koláčová forma, ve které budete
péct. Placku vložte do vymazané formy.
V mí�se smí�chejte na měsí�čky nakrájené
ovoce, cukr, skořici a mouku a náplň navrst-
věte na těsto. Okraje těsta přehněte přes
náplň. Vají�čkem rozšlehaným s vodou po-
třete vršek těsta a dejte péct na 190 °C na
půl hodiny.
Švestkový koláč
300 g hladké mouky
150 g másla
30 g krupicového cukru
lžička soli
6 lžic vody
Náplň:
10 středně velkých švestek
¼ hrnku cukru
3 lžíce kukuřičného škrobu
špetka soli
špetka skořice
švestkový nebo broskvový džem
Z mouky, cukru, soli, másla a vody vy-
tvořte těsto a nechte jej alespoň půl
hodiny v lednici odpočinout. Švestky
�
vypeckujte a nakrájejte na měsí�čky.
Vložte je do mí�sy a opatrně promí�chej-
te s cukrem, kukuřičným škrobem, solí�
a skořicí�. Těsto rozválejte do placky
o něco větší�, než je velikost plechu nebo švestkový
koláč
formy a přendejte, okraje ponech-
te. Měsí�čky švestek rovnoměrně nask-
ládejte na těsto a vršek potřete nebo
pokapejte džemem. Vložte do trouby
vyhřáté na 200 °C a pečte deset minut,
poté teplotu snižte na 180 °C a pečte
další�ch dvacet minut.
35