Page 8 - Magazín JIP Potraviny
P. 8
Vegetariánské menu
1. 2. 3. 4.
5. 6. 7. 8.
9. 10. 11.
DÝNĚ
příprava:
Tykev muškátovou známou jako máslovou dýni poznáte na
první pohled – má typický hruškovitý tvar (1) a uvnitř je krásně
sytě oranžová (2). Díky své konzistenci a větší hutnosti je vhod-
ná především na grilování a pečení, ale i do salátů. Její malou
nevýhodou, například oproti dýni Hokkaidó, je fakt, že je potřeba
její slupku oloupat. Před přípravou tak máslovou dýni oloupejte,
rozřízněte napůl a lžící vydlabejte semínka (3, 4). Ty nemusíte vy-
hazovat, ale lze je upéct na plechu a využít například jako ozdobu
na polévku.* Rozpůlenou a vydlabanou dýni dejte na plech (5), po-
kapejte olivovým olejem (6), osolte a pomalu upečte v troubě.
Dýně Hokkaidó má v porovnání s máslovou dýní uvnitř méně
dužiny, není ji však potřeba loupat – slupka při tepelném zpra-
cování změkne. Díky krásné barvě je ideální například pro výrobu
dýňového pyré. Hokkaidó dobře očistěte a rozřízněte napůl (7, 8).
Vydlabejte semínka (9, 10), která rovněž můžete upéct pro další
zpracování. Samotnou dýni upečte v troubě do změknutí (11).
*Rada šéfkuchaře:
Kromě špagetové tykve můžete dýňovou polévku udělat téměř
z jakékoli dýně. Pokud využijete Hokkaidó, přidejte do ní ko-
kosové mléko. V případě, že budete dělat polévku z máslové
dýně, použijte smetanu.
8 MAGAZÍN 4/2021