Page 15 - Magazín JIP Potraviny
P. 15

Pečený losos

                                                                                    na špenátovém lůžku
                                                                                    2 filety lososa
                                                                                    2 hrsti čerstvého špenátu
                                                                                    citron
                                                                                    sůl a pepř
                                                                                    sušený rozmarýn a tymián

                            pečený                                                  Lososa očistěte, osušte, osolte, opepřete
                            losos                                                   a přidejte rozmarýn a tymián. Vložte ho
                                                                                    do trouby předehřáté na 200 °C a pečte
                                                                                    15–20 minut. Na talí�ř připravte oplách-
                                                                                    nutý  špenát  a  na  něj  položte  upečený
                                                                                    filet. Vše pokapejte citronovou šťávou.





        Pečený falafel

        400 g cizrny          Tzatziki:
        3 stroužky česneku    2 salátové okurky
        1 cibule              2 bílé řecké jogurty
        petrželka             stroužek česneku
        mletý kmín            lžíce citronové šťávy
        mletý koriandr        čerstvý kopr
        sůl                   sůl a pepř
        čerstvě mletý pepř
        2 lžíce mouky

        Cizrnu namočte přes noc do vody. Vodu pak slijte a ci-
        zrnu společně s česnekem, nasekanou cibulí�, petrželkou,
        koření�m a moukou vložte do mixéru a vytvořte hladkou             pečený
        směs. Ze směsi pak vytvořte kuličky, které vyskládejte            falafel
        na  plech  vyložený  pečicí�m  papí�rem.  Pečte  na  170  °C
        15–20 minut. Připravte tzatziki. Okurky oloupejte, na-
        strouhejte nahrubo a vymačkejte z nich šťávu. Do okurek
        přidejte jogurty, prolisovaný česnek, citronovou šťávu,
        sůl, pepř a nasekaný čerstvý kopr. Vše promí�chejte a dej-
        te do lednice vychladit.

                                                                                    Krevetový salát
                                                                                    s rukolou

                                                                                    200 g loupaných předvařených krevet
                                                                                    2 lžíce másla
                                                                                    stroužek česneku
                                                                                    100 g rukoly
                                                                                    1 menší cuketa
                                                                                    sůl a pepř
                                                                                    citronová šťáva

                                                                                    Cesnek nasekejte najemno. Na pánvi
                                                                                     �
                                                                                    rozehřejte máslo a česnek na něm
                  krevetový salát                                                   nechte rozvonět, poté přidejte krevety,
                  s rukolou                                                         osolte, opepřete, lehce je osmahněte
                                                                                    a sundejte z plotny. Cuketu nakrájejte
                                                                                    na plátky a na pánvi také opečte.
                                                                                    Do mí�sy vložte rukolu, krevety
                                                                                    a cuketu, vše promí�chejte
                                                                                    a zakápněte citronovou šťávou.

                                                                                                                15
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20