Page 15 - Magazín JIP Potraviny
P. 15
Pečený losos
na špenátovém lůžku
2 filety lososa
2 hrsti čerstvého špenátu
citron
sůl a pepř
sušený rozmarýn a tymián
pečený Lososa očistěte, osušte, osolte, opepřete
losos a přidejte rozmarýn a tymián. Vložte ho
do trouby předehřáté na 200 °C a pečte
15–20 minut. Na talí�ř připravte oplách-
nutý špenát a na něj položte upečený
filet. Vše pokapejte citronovou šťávou.
Pečený falafel
400 g cizrny Tzatziki:
3 stroužky česneku 2 salátové okurky
1 cibule 2 bílé řecké jogurty
petrželka stroužek česneku
mletý kmín lžíce citronové šťávy
mletý koriandr čerstvý kopr
sůl sůl a pepř
čerstvě mletý pepř
2 lžíce mouky
Cizrnu namočte přes noc do vody. Vodu pak slijte a ci-
zrnu společně s česnekem, nasekanou cibulí�, petrželkou,
koření�m a moukou vložte do mixéru a vytvořte hladkou pečený
směs. Ze směsi pak vytvořte kuličky, které vyskládejte falafel
na plech vyložený pečicí�m papí�rem. Pečte na 170 °C
15–20 minut. Připravte tzatziki. Okurky oloupejte, na-
strouhejte nahrubo a vymačkejte z nich šťávu. Do okurek
přidejte jogurty, prolisovaný česnek, citronovou šťávu,
sůl, pepř a nasekaný čerstvý kopr. Vše promí�chejte a dej-
te do lednice vychladit.
Krevetový salát
s rukolou
200 g loupaných předvařených krevet
2 lžíce másla
stroužek česneku
100 g rukoly
1 menší cuketa
sůl a pepř
citronová šťáva
Cesnek nasekejte najemno. Na pánvi
�
rozehřejte máslo a česnek na něm
krevetový salát nechte rozvonět, poté přidejte krevety,
s rukolou osolte, opepřete, lehce je osmahněte
a sundejte z plotny. Cuketu nakrájejte
na plátky a na pánvi také opečte.
Do mí�sy vložte rukolu, krevety
a cuketu, vše promí�chejte
a zakápněte citronovou šťávou.
15