Page 9 - Magazín JIP Potraviny
P. 9
Čokoládová hnízda
125 g hladké mouky
70 g změklého másla
50 g moučkového cukru
1 žloutek
lžička vanilkového extraktu
Krém:
150 g kvalitní čokolády
150 g mascarpone
100 ml smetany ke šlehání
malá čokoládová vajíčka na ozdobu
Máslo a cukr vyšlehejte, pak přidejte žloutek a vanilkový extrakt.
Nakonec přisypte prosátou mouku a rukama vypracujte těsto.
To dejte na pomoučený vál a vyválejte placku tenkou zhruba
hnízda 0,5 cm. Pomocí� kulatého vykrajovátka vykrojte kolečka, která
dejte na plech vyložená pečicí�m papí�rem. Vložte je do trouby
předehřáté na 180 °C a pečte 10–12 minut, poté nechte vy-
chladnout. Cokoládu rozpusťte ve vodní� lázni, přilijte smeta-
�
nu a metličkou promí�chejte. K čokoládě přidejte mascarpone
a prošlehejte. Krém nechte zchladnout v lednici a poté jí�m ozdob-
te upečené sušenky. Na krém vyskládejte čokoládová vají�čka.
Španělské koblížky rosquillas
300 g hladké mouky
160 g cukru
2 vejce
50 g másla
šťáva a kůra z jednoho citronu
10 g prášku do pečiva
60 ml vody
olej na smažení
cukr a skořice na obalení
Vejce, cukr, rozpuštěné máslo a citronovou kůru vyšlehejte
koblížky metličkou. Poté přilijte vodu a znovu promí�chejte. V další� mí�se
smí�chejte prosátou mouku s práškem do pečiva, přidejte vaječ-
nou směs a vypracujte těsto. Z toho pak odkrajujte malé kousky,
ze kterých vytvarujte kuličku a do ní� udělejte otvor.
Kroužky pak smažte v rozpáleném oleji dozlatova (4–5 mi-
�
nut). Po usmažení� rosquillas, které se ve Spanělsku tradičně
připravují� na Velikonoce, obalte v cukru smí�chaném s trochou
skořice.
Španělské torijjas
den stará bageta nebo toastový chléb
2 vejce
500 ml mléka
200 g cukru
lžička skořice
špetka citronové kůry
špetka pomerančové kůry
badyán
torijjas olej na smažení
Mléko, 100 g cukru, citronovou a pomerančovou kůru a badyán
v hrnci smí�chejte a přiveďte k varu a na mí�rném plamenu po-
vařte asi 15 minut, poté vypněte. Bagetu nebo toastový chléb
nakrájejte na plátky a namočte je do mléka. V misce rozšle-
hejte vidličkou vají�čka a plátky již namočené v mléce ponořte
do vají�ček. Takto obalené plátky smažte na rozpáleném oleji
z obou stran dokřupava, pak je nechte okapat na ubrousku.
Zbylý cukr smí�chejte se skořicí� a osmažené torijjas, které si
�
Spanělé tradičně vychutnávají� během Svatého týdne, v něm
obalte.
9