Page 8 - Magazín JIP Potraviny
P. 8
Velikonoční
mazanec
250 g hladké mouky Oba druhy mouky prosejte, smí�chejte a vytvořte důlek. Do něj
250 g polohrubé mouky vlijte trochu vlažného mléka a rozdrobte droždí�. Smí�chejte
100 g cukru s trochou mouky a kvásek nechte chví�li vzejí�t. Poté přidejte
1 balíček vanilkového cukru cukr, vejce, máslo, špetku soli, citronovou kůru a zbylé mléko
1 vejce + 1 na potření a vypracujte hladké těsto. To nechte alespoň půl hodiny vy-
100 g másla kynout, pak jej vytvarujte buď do klasických bochánků, nebo
250 ml mléka rozdělte na dva dí�ly, z nich vytvořte válečky, které kolem sebe
25 g droždí obtočte, a nakonec spojte do kruhu. Mazanec pak nechte ještě
špetka soli znovu vykynout. Troubu předehřejte na 160 °C. Vykynutý
lžička citronové kůry mazanec potřete rozšlehaným vejcem, posypte mákem nebo
mák nebo plátky mandlí na posypání plátky mandlí� a pečte zhruba třičtvrtě hodiny.
8